Spring naar content

Homeopathie Magazine februari 2016

Homeopathie Magazine februari 2016

Deze HM staat in het teken van pubers. We spraken met de veertienjarige Sami Kalai, voor wie de overgang van de basisschool naar de brugklas een lastige periode is geweest. Arts voor homeopathie Frans Kusse schreef diverse boeken over kindermiddelen en vertelt welke thema’s spelen bij Calcarea phosphorica-kinderen. Fernand Debats legt uit hoe vanuit de homeopathie naar de puberteit, en dan vooral het ‘puberbrein’, gekeken kan worden. En last but not least, klassiek homeopaat Vincent Engel geeft negen tips die zowel homeopaten als ouders kunnen gebruiken om de communicatie met pubers soepeltjes te laten verlopen.

Voor wie niets met pubers heeft, interviewden we bioloog en klassiek homeopaat Marijke Creveld over haar fascinatie voor en werk met oeroude bomen, en de Russiche arts voor homeopathie Vladimir Topalo over zijn geliefde moederland. En lees vooral ook het artikel over hoe twee organisaties samenwerken om vluchtelingen in Nederland van homeopathische zorg te voorzien.

ARTIKELEN:

Marijke Creveld: ‘Bomen zijn overlevers’

Marijke Creveld is bioloog en klassiek homeopaat en houdt van bomen. Ze omschrijft zichzelf als wetenschapper en sjamaan tegelijkertijd en streeft ernaar om beide kwaliteiten te combineren. Een groot deel van haar tijd heeft ze besteed aan onderzoek naar de werking van nieuwe homeopathische middelen, gemaakt van zeer oude, bijzondere bomen: overlevers op aarde.

‘Russische artsen brengen veel meer tijd door met hun patiënt’

In Grenzeloze Homeopathie gaat Manon Bruins-Maathuis met behulp van internet en webcam op bezoek bij homeopaten over de hele wereld. Deze keer brengt zij een bezoek aan de Russische arts voor homeopathie Vladimir Topalo. Sinds 2001 woont en werkt hij in het Canadese Vancouver, maar hij vertelt over zijn werk als homeopaat in Rusland.

Plant onder de loep: Symphytum officinale

De gewone smeerwortel is een plant met een lange medicinale traditie. Hij staat van oudsher bekend om zijn genezende werking op botten, spieren en andere weefsels.

Communiceren met pubers

Vincent Engel, klassiek homeopaat in Schagen, heeft onderzoek gedaan naar gespreksvoering met pubers in de homeopathische praktijk. Gaat dat anders in vergelijking met volwassenen? Zeker. En het maakt óók uit of de moeder erbij zit of niet. Hier negen tips van Vincent, interessant voor homeopaten én ouders.

Pastasaus voor pubers

Als uw puber al gruwelt van een stukje paprika op het bord, dan is de beste strategie om de groenten te verbergen. Gewapend met een staafmixer kunt u de heerlijkste sauzen maken, boordevol groente. Zolang er maar voldoende tomaat bij zit, lijkt het op de traditionele saus. Zo wordt het toch nog gezellig aan tafel!

Homeopathie voor een brugklasser

Heeft je kind in groep 8 wel zo’n beetje zijn draai gevonden en voelt het zich redelijk zeker van zichzelf, de brugklas maakt hiermee korte metten. Het valt niet altijd mee om op een nieuwe school je weg te vinden. Sami Kalai kwam van jongs af aan bij zijn homeopaat, maar in de brugklas kwam extra ondersteuning met homeopathie hem goed van pas.

Samen op de bres voor vluchtelingen

Homeopaten zonder Grenzen (HzG) en de Nederlandse Vereniging van Klassiek Homeopaten (NVKH) slaan de handen ineen om vluchtelingen te helpen die een veilig heenkomen zoeken in Nederland. 35 homeopaten zullen vluchtelingen ondersteunen op het gebied van traumaverwerking en acute gezondheidsklachten.

Het puberbrein

‘Als je ouders vervelend beginnen te doen’, zo definieert Loesje gekscherend de puberteit. Uiteraard ligt het ingewikkelder. Vanuit homeopathische invalshoek valt de puberteit met behulp van de zgn. groepsanalyse namelijk te omschrijven als ‘koolstofproblematiek’ die zich uit in het domein van de ‘ijzerserie’. Kern van de zaak: pubers hebben de gemeenschap nodig, maar zijn nog te zwak om er zelf een bijdrage aan te leveren.

Calcarea phosphorica voor schoolgaande (en puberende) kinderen

Calcarea phosphorica wordt bereid uit het zout van calcium en fosfor, twee scheikundige elementen die ieder ook afzonderlijk als homeopathisch middel gebruikt worden. Bij de opbouw van het skelet is calciumfosfaat zeer belangrijk. Omdat groei en botopbouw voornamelijk in de kindertijd plaatsvinden, wordt dit middel vaak bij kinderen voorgeschreven. Ook het mentale beeld past vooral bij schoolgaande kinderen.

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.