De ziekte van Pfeiffer is een virusinfectie die vooral bij kinderen en jongvolwassenen voorkomt. De veroorzaker is het Epstein-Barr-virus, een herpesvirus dat je lymfesysteem, lever en milt infecteert. Het virus kan via speekseloverdracht (zoenen) overgebracht worden op anderen, vandaar de bijnaam ‘kissing desease’. Veel mensen dragen het virus bij zich zonder zelf ziek te worden. Een lage weerstand verhoogt de kans op besmetting. Als je de ziekte eenmaal hebt gehad, ben je er verder immuun voor.

Langdurige vermoeidheid is vaak het meest opvallende verschijnsel. Andere kenmerken zijn keelpijn, rode keel en gezwollen halslymfklieren. Ook kun je last hebben van lichte koorts, algehele malaise, een stijve nek, hoofdpijn, misselijkheid en hoesten. Vaak zijn de milt en/of lever opgezet.

Na twee à drie weken verdwijnen alle belangrijke symptomen, maar voelt de patiënt zich bij de geringste inspanning nog erg moe. Deze vermoeidheid kan soms nog maanden aanhouden.

Tips

De duur en hevigheid van de ziekte van Pfeiffer is van mens tot mens verschillend. Het is van belang om rust te nemen en zo het lichaam de kans te geven antistoffen aan te maken en het virus te overwinnen. Door te letten op een gezond voedingspatroon (veel verse groenten, fruit, water en vruchtensappen en zo min mogelijk alcohol, suikers en vetten) verhoog je de weerstand van het lichaam waardoor de ziekte sneller overwonnen kan worden.

Met homeopathie kunnen bij deze aandoening soms goede resultaten worden bereikt. Raadpleeg hiervoor een homeopathisch behandelaar.

Dit is geen zelfzorgindicatie. Raadpleeg bij twijfel altijd een medisch deskundige.

Wij streven er continu naar onze informatie zo evenwichtig en compleet mogelijk te maken. Mist u informatie over ingrediënten of producten? Laat het ons weten! Stuur een email naar: info@vereniginghomeopathie.nl.