Spring naar content

Ziekte van Lyme

Zoek op gezondheidsklacht.

Ziekte van Lyme

Als je in het bos, in de duinen of door hoog gras wandelt, loop je de kans om gebeten te worden door een teek (een kleine spinachtige parasiet). Zo’n teek bijt zich vast in de huid  en zuigt zich vol met bloed. Na een aantal dagen is hij verzadigd en laat hij los. Op zich lijkt dit vrij onschuldig, ware het niet dat de teek een vervelende bacterie kan overbrengen: de Borrelia burgdorferi bacterie. Deze bacterie kan de ziekte van Lyme veroorzaken.

Het is belangrijk dat de teek zo snel mogelijk met een draaiende beweging (bij voorkeur met een tekenpincet) van de huid verwijderd wordt. Schrijf op wanneer de beet heeft plaatsgevonden en houd de plek goed in de gaten.

Als enige tijd na een tekenbeet een rode cirkel ontstaat rond de plaats van de beet of wanneer er andere gezondheidsklachten ontstaan, zoals griepachtige verschijnselen, vermoeidheid, koorts, heftige pijn aan een arm of been, pijnlijke, gezwollen gewrichten of de neiging tot flauwvallen, dan is het belangrijk om direct contact opnemen met de huisarts. In dat geval is het zeer waarschijnlijk dat het om de ziekte van Lyme gaat.

Meestal is een antibioticakuur voldoende om de bacterie te bestrijden. Als de antibiotica goed hebben gewerkt en de bacterie niet meer aanwezig is kunnen sommige mensen toch klachten houden. Dit noemt men ook wel het post-Lymeziekte syndroom. In een enkel geval werken de gebruikelijke antibiotica onvoldoende. Dan zijn andere antibiotica nodig.

Zonder behandeling kan de ziekte chronisch worden. Je kunt dan last krijgen van chronische huidproblemen, ernstige loop- en oriëntatieklachten, aandoeningen aan het zenuwstelsel, hartaandoeningen en gewrichtspijn. Dit laatste stadium treedt soms pas jaren na de beet op. Met homeopathie kunnen bij deze aandoening soms goede resultaten worden bereikt. Raadpleeg hiervoor een homeopathisch behandelaar.

Overigens draagt lang niet iedere teek de Borrelia bacterie bij zich, en wordt niet iedereen die besmet wordt met de bacterie daadwerkelijk ziek. Mensen kunnen elkaar niet besmetten. Ook huisdieren kunnen ziek worden na een tekenbeet, maar de ziekte wordt niet overgedragen van (huis)dier op mens.

Dit is geen zelfzorgindicatie. Raadpleeg bij twijfel altijd een medisch deskundige.

Boekentip:

De ziekte van Lyme – Alternatieve therapieën

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.