Wratten
Zoek op gezondheidsklacht.
Wratten
Informatie over wratten
Wratten zijn goedaardige gezwellen op je huid. Wratten zijn onschuldig, maar wel besmettelijk, voor anderen, maar ook voor jezelf. Wratten kunnen overal op je lijf voorkomen. Ze komen voor als een enkele wrat of met meerdere in een groepje. Wratten komen vooral vaak voor op je handen of voeten. Wanneer je de wratten niet behandelt, verdwijnen ze in ongeveer 80% van de gevallen binnen één of twee jaar.
Wratten zijn een vaak voorkomende huidaandoening. Kinderen hebben meer kans op wratten en ook mensen met een zwak immuunsysteem lopen meer risico. De meest voorkomende wratten zijn de gewone wrat en de voetwrat. Andere soorten wratten zijn: waterwratten, genitale wratten, vlakke wratten, draadvormige wratten en ouderdomswratten.
Gewone wratten
De gewone wrat is een ruwe bolvormige wrat die een bloemkoolachtig uiterlijk heeft. De gewone wrat is grijs of bruin van kleur. Deze wrat komt voornamelijk op je handen, vingers, tenen en knieën voor.
Voetwratten
Voetwratten zijn wratten die op de onderkant van je voeten groeien. De voetwrat is vaak wat platter dan de gewone wrat, vanwege de druk van het lichaamsgewicht op je voetzolen. Als een voetwrat wat in de diepte gaat groeien, kan deze pijnlijk worden. Je spreekt dan van een doornwrat. Wanneer de voetwratjes in een groepje bij elkaar groeien en oppervlakkig zijn, spreek je van een mozaïekwrat.
Genitale wratten
Genitale wratten zijn een SOA. De verspreiding ervan vindt plaats via seksueel contact. Genitale wratten zijn erg besmettelijk. De wratten lijken wat uiterlijk betreft erg op andere wratten. Ze groeien echter alleen in de schaamstreek of rond de anus en nergens anders op je lichaam.
Vlakke wratten
De vlakke wrat is een glad en vlak wratje die kleiner is dan andere wratten. Ze zijn vaak met veel tegelijk en komen vooral op je gezicht, onderarmen, de rug van je handen en op je benen voor.
Draadvormige wratten
De draadvormige wrat is de gesteelde variant van de gewone wrat. Deze wrat is een uitstulping van de huid op een steeltje en bevindt zich meestal in je gezicht. Bij kinderen zitten ze vooral op de lippen, oogleden of neus.
Ouderdomswratten
Ouderdomswratten zijn wratten die, in tegenstelling tot andere wratten, niet door een virus worden veroorzaakt. Met name bij mensen boven de vijftig jaar komen ouderdomswratten voor. Hoe ouder je wordt, hoe meer er verschijnen. Ouderdomswratten komen voornamelijk voor op je borst, rug of in je gezicht.
Tips
Wratten hoeven in principe niet behandeld te worden. Meestal zijn ze niet pijnlijk en wanneer wratten niet worden behandeld gaan ze in de meeste gevallen binnen één tot twee jaar weg.
Als je wratten abnormaal gaan groeien of van vorm veranderen, al dan niet vergezeld door jeuk, pijn of bloedingen, is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts. Wratten kunnen kwaadaardig worden.
Hoe sneller je wratten behandeld worden, hoe gemakkelijker het is om een wrat te verwijderen.
Voordelen van het behandelen van je wratten zijn:
- Dat je verdere infectie voorkomt, voor anderen, maar ook voor jezelf.
- Verminderen van pijn als de wrat pijnlijk is (zoals onder je voet).
- Dat je je er niet meer voor hoeft te schamen.
- Een enkele wrat kan kwaadaardig worden, dit voorkom je door hem te (laten) verwijderen.
Het is erg lastig om te voorkomen dat je wratten krijgt. De meeste mensen komen in hun leven wel eens met het Humaan Papilloma Virus in aanraking. Omdat je niet direct wratten krijgt, weet je vaak niet dat je met het virus besmet bent.
Hoewel je nooit zekerheid hebt, geven we hier een paar tips om de kans op wratten te verkleinen:
- Als je naar het zwembad, een gymzaal of andere publieke ruimte gaat, draag dan altijd slippers of iets anders aan je voeten.
- Droog je voeten en handen altijd goed af.
Als je al wratten hebt, is het verstandig om je aan de volgende regels te houden om verdere infectie bij jezelf of bij anderen te voorkomen:
- Krab niet aan wratten.
- Was je handen nadat je je wratten hebt aangeraakt.
- Was je handdoeken op hoge temperaturen.
- Borstel en scheer jezelf niet op plekken waar wratten zitten.
Raadpleeg bij twijfel altijd een medisch deskundige.
Informatie over de ingrediënten
Thuja occidentalis
Thuja occidentalis, westerse levensboom, is een veelgebruikt homeopathisch bestanddeel en wordt toegepast op huid en slijmvliezen. Daarnaast staat Thuja occidentalis bekend als antibiotisch en om zijn gunstige werking tegen schimmel, bacteriële- en virale infecties. Thuja occidentalis wordt bereid uit de takken van de boom.
Onderstaand een informatief overzicht op alfabetische volgorde waarin bovenvermelde ingrediënten zijn verwerkt.