Waterpokken
Zoek op gezondheidsklacht.
Waterpokken
Waterpokken is een zeer besmettelijke ziekte die bijna iedereen als kind krijgt. Het komt meestal voor in de winter of het begin van de lente. De meeste kinderen zijn tussen de twee en acht jaar oud wanneer ze de waterpokken krijgen. In een enkel geval krijg je de waterpokken pas als volwassene. De veroorzaker van waterpokken is ook de veroorzaker van gordelroos.
Oorzaak van waterpokken
De waterpokken worden veroorzaakt door het varicella zoster virus. Dit virus verspreidt zich via druppeltjes in de lucht die ontstaan door niezen of hoesten. Wanneer je kind deze druppeltjes inademt, kan het besmet raken. De incubatietijd, dit is de tijd tussen het contact met het virus en de daadwerkelijke ziekteverschijnselen, is ongeveer twee weken.
Als je eenmaal de waterpokken gehad hebt, kun je het in principe niet nog een keer krijgen. In zeldzame gevallen gebeurt het wel, bijvoorbeeld wanneer het immuunsysteem ernstig is aangetast of als je de waterpokken als pasgeboren baby hebt gehad. Het waterpokkenvirus kan na een infectie jarenlang in het lichaam verborgen blijven en op latere leeftijd weer de kop opsteken. Dan ontstaat er een plaatselijke uitslag die gordelroos genoemd wordt.
Symptomen van waterpokken
De waterpokken hebben enkele kenmerkende symptomen. De eerste paar dagen is je kind wat verkouden en hangerig. Daarna verschijnen er rode vlekjes en met vocht gevulde blaasjes over het hele lichaam. Deze blaasjes kunnen ook in de mond of in het haar van je kind zitten en veroorzaken veel jeuk. Na enkele dagen drogen de blaasjes in en komt er een korstje op dat er vanzelf afvalt. Na ongeveer tien dagen zijn alle blaasjes verdwenen.
Je kind is besmettelijk van één tot twee dagen voordat de blaasjes verschijnen tot het moment dat de blaasjes verdwenen zijn. Je kind kan koorts krijgen, maar dat hoeft niet.
Wanneer je als volwassene pas de waterpokken krijgt, kunnen de genoemde symptomen wat heftiger verlopen.
Complicaties bij waterpokken
Wanneer je de waterpokken krijgt tijdens de zwangerschap of als pasgeboren baby, heb je kans dat er complicaties op kunnen treden. Ook bij kinderen met een verzwakt afweersysteem komen wel eens complicaties voor. Meestal gaat het om hersenvliesontsteking of longontsteking. Bij zwangere vrouwen kan het waterpokkenvirus ook schade toebrengen aan het ongeboren kind in de vorm van lichamelijke afwijkingen. Gelukkig zijn deze complicaties allemaal vrij zeldzaam.
Tips
- In Nederland wordt er niet standaard tegen waterpokken ingeënt. Je kind moet deze ziekte gewoon doormaken. Wel kun je enige verlichting brengen, zo zijn er diverse verkoelende lotions. Het is trouwens beter om niet de koorts te bestrijden. Dit is een natuurlijk afweermechanisme van het lichaam om de ziekte te overwinnen.
- De blaasjes in de mond zijn pijnlijk met drinken en eten. Geef vooral geen zure vruchtensappen te drinken die prikken echt vreselijk. Het eten van een waterijsje kan verlichting geven. Blaasjes in en rond de vagina kunnen prikken bij het plassen. Het helpt dan om na te spoelen met water.
- Probeer te voorkomen dat het kind gaat krabben, dan gaan de blaasjes ontsteken en kunnen littekens ontstaan. Vertel je kind ook dat er lelijke plekken ontstaan die nooit meer weg gaan als het krabt. Het helpt om de nagels van je kind kort en schoon te houden, dit vermindert de kans op infecties. Een baby kun je speciale anti-krabwantjes of sokjes aandoen (eventueel alleen in bed).
Dit is geen zelfzorgindicatie. Raadpleeg bij twijfel altijd een medisch deskundige.