Het begint met een verstopte neus en voordat je het weet heb je een voorhoofdsholteontsteking. Zo’n ontsteking (ook wel sinusitis genoemd) doet flink pijn en bemoeilijkt het ademen.

Voorkom voorhoofdsholteontsteking
In je schedel zitten allerlei holtes. Daartoe behoren de voorhoofdsholten, kaakholten, wiggebeensholten en de zeefbeencellen tussen de ogen. Voorhoofdsholteontsteking is een ontsteking van de bijholten in het voorhoofd.

Bijholtes verstopt met slijm
De holtes staan via kleine kanaaltjes in verbinding met de neus. Het slijmvlies dat de neus van binnen bedekt, loopt via de verbindingskanaaltjes door in de bijholten. De holtes zelf zijn normaal gesproken gevuld met lucht.
Als je verkouden bent of last hebt van hooikoorts kunnen de holtes gevuld raken met slijm. In dit slijm zitten soms ook bacteriën, virussen of schimmels. Deze kunnen dan een ontsteking veroorzaken. Zo’n ontsteking wordt sinusitis of bijholteontsteking genoemd. Meestal blijft de ontsteking niet beperkt tot één holte.
Mensen zeggen al snel dat ze een voorhoofdsholteontsteking hebben. Soms hebben ze dan wel een ontsteking in een van de bijholtes. Maar vaak blijkt het simpelweg om een erge verkoudheid of spanningshoofdpijn te gaan.

Verkoudheid wordt sinusitis
Bijholteontsteking begint meestal met de symptomen van een verkoudheid. Alleen gaat de verkoudheid niet weg. De ontsteking blijft minimaal één week en meestal zelfs vier weken. Daarbij doet je gezicht pijn, zeker rondom de neus, ogen, kaak of vlak boven de wenkbrauwen. Soms krijg je er ook koorts bij. Als de ontsteking meer dan twee maanden duurt, spreek je van chronische sinusitis.

Bijholtes schoon stomen
Er valt bar weinig te doen aan een bijholteontsteking. Antibiotica hebben over het algemeen niet veel effect op de ontsteking. Neussprays kunnen wel enige verlichting bieden, maar mogen niet meer dan vijf dagen achterelkaar worden gebruikt.
De beste remedie is vaak stomen, zeker twee keer per dag. Ga boven een pan met heet water hangen en inhaleer de stoom goed via de neus. De warmte zorgt ervoor dat het slijm oplost.
Een zoutoplossing snuiven of in je neus druppelen kan ook goed helpen. Daarvoor meng je een afgestreken theelepel zout in een glas lauwwarm water. Dit kun je zo vaak gebruiken als je maar wilt. Een warmtekompres op de getroffen holtes kan ook helpen. Neem desnoods een paracetamol om de pijn te verlichten.
Roken heeft een irriterend effect op het slijmvlies in je neus en holtes. Het is daarom raadzaam om in ieder geval gedurende de ontsteking te stoppen met roken.

Allergieën als oorzaak van sinusitis
Bij sommige mensen ontstaat een bijholteontsteking omdat hun neus en holtes verstopt zijn door hooikoorts. In dat geval kan het helpen om antihistaminemedicijnen te nemen om de allergie te verlichten.
Het is overigens beter om een bijholteontsteking te voorkomen door je allergie beter onder controle te houden. Zonodig met meer of sterkere medicijnen. Overleg hiervoor wel eerst met je huisarts.

Tips

Aangezien vrijwel elke sinusitis volgt op een verkoudheid zijn de maatregelen voor beide aandoeningen vrijwel hetzelfde.

  • U kunt druppelen of sprayen met zout water of een homeopathische neusspray. Hierdoor neemt de zwelling van het slijmvlies in neus en bijholten af waardoor de afvalproducten kunnen worden afgevoerd.
  • Bij stomen wordt het slijm in neus en bijholten dun gemaakt waardoor het er gemakkelijk uit kan. Stomen doet u door het gezicht boven een kom kokend water te houden. U ademt de vochtige lucht door de neus in. De stoom wordt op het gezicht geconcentreerd door een handdoek zo over hoofd en pan te plaatsen dat geen stoom kan ontsnappen. Toevoegen van kamille aan het stoomwater kan geen kwaad. Bij sinusitis stoomt u twee maal per dag gedurende 15 minuten.
  • Stomen bij kinderen gebeurt op een andere manier. U zorgt voor een sterke stoomvorming in de doucheruimte. Dit kunt u doen door de warme straal van de douche op een koude muur te richten. Vervolgens laat u het kind een kwartiertje in deze ruimte spelen, of u gaat met het kind onder de douche of in bad.
  • Tabaksrook prikkelt de slijmvliezen en werkt de genezing van de sinusitis tegen. Rook dus niet of zo weinig mogelijk als u het niet kunt laten.
  • Ter preventie van bijholteontstekingen is mogelijk het ophalen door de neus beter dan het onder druk snuiten van de neus. Zorg voor een goede algehele conditie.
  • Zorg voor een goede weerstand door gezonde voeding en voldoende beweging.

Dit is geen zelfzorgindicatie. Raadpleeg bij twijfel altijd een medisch deskundige.

Wij streven er continu naar onze informatie zo evenwichtig en compleet mogelijk te maken. Mist u informatie over ingrediënten of producten? Laat het ons weten! Stuur een email naar: info@vereniginghomeopathie.nl.