Informatie over spataderen

Spataderen zijn vergrote, kronkelende aderen die duidelijk zichtbaar zijn onder de huid door hun donkerblauwe kleur. De vorm en dikte kunnen variëren. Ze komen meestal voor in de benen, maar je kunt ze ook in andere ledematen hebben. Spataderen komen bij vrouwen 2x zo vaak voor als bij mannen.

De oorzaak van spataderen ligt in lekkende aderkleppen. Het bloed wordt door deze lekkende kleppen niet meer volledig terug naar boven gepompt, maar stroomt weer gedeeltelijk omlaag, waardoor er meer druk op de ader komt te staan. De ader wordt hierdoor wijder en je ziet hem zichtbaar door de huid heen schijnen.

Je kunt spataderen krijgen door verschillende oorzaken: Langdurig staan, erfelijke aanleg, zwangerschap, overgewicht en leeftijd zijn de belangrijkste. Naarmate je ouder wordt, worden je vaatwanden zwakker en is de kans op spataderen groter.
In de meeste gevallen doen spataderen geen pijn. Wel kun je ze als ontsierend ervaren. In een latere fase kun je last krijgen van zware, vermoeide benen, kuitkrampen of vochtophoping rond de enkels.

Tips

Om spataderen te voorkomen kun je een aantal dingen doen: Zorg voor veel beweging (fietsen, (hard)lopen, zwemmen), vermijd langdurig stilstaan of stilzitten, voorkom overgewicht en leg je benen regelmatig wat hoger. Draag verder makkelijke, niet knellende schoenen en kleding. Neem als de klachten erger worden, of de spatader dreigt te gaan ontsteken, contact op met een medisch deskundige.

 

Informatie over de ingrediënten

 

Aesculus hippocastanum
Aesculus hippocastanum, witte paardenkastanje, is een veelgebruikt homeopathisch bestanddeel bij spataderen en aambeien. Aesculus hippocastanum staat in de homeopathische literatuur bekend om zijn vaatvernauwende, ontstekingsremmende, samentrekkende eigenschappen en het tegengaan van oedeemvorming. In de homeopathische geneeswijze wordt het veelal toegepast ter verbetering van de veneuze doorbloeding, ter versterking van de aderwand en kan met name bij bloedsomloopstoornissen worden toegepast. Aesculus hippocastanum wordt bereid uit de jonge uitlopers, de bloemen van de witte paardenkastanje.

Onderstaand een informatief overzicht op alfabetische volgorde waarin bovenvermelde ingrediënten zijn verwerkt.

Beschikbare middelen voor spataderen

Wij streven er continu naar onze informatie zo evenwichtig en compleet mogelijk te maken. Mist u informatie over ingrediënten of producten? Laat het ons weten! Stuur een email naar: info@vereniginghomeopathie.nl.

Gerelateerde onderwerpen

Gerelateerde content