Rugpijn is een van de meest voorkomende klachten, die vooral optreden tussen het 35e en het 50e levensjaar. Meestal betreft het een overbelasting van de rugspieren als gevolg van een verkeerde plotselinge beweging, te zwaar en/of verkeerd tillen of een slechte (zit)houding. Ook langdurige stress en overgewicht kunnen rugklachten veroorzaken.

We onderscheiden enkele vormen van rugpijn:

Spit
Spit is de meest voorkomende vorm van (lage) rugpijn, die er meestal plotseling ‘inschiet’. Door een verkeerde beweging verkrampen de onderrugspieren en veroorzaken hevige rugpijn. Het komt ook voor dat een beginnende rugpijn langzaam erger wordt en leidt tot verkrampte spieren. Mensen met spit proberen meestal zo min mogelijk te bewegen, om pijn te vermijden. Rust en warmte kunnen de eerste dagen helpen om de klachten te verminderen. Maar het is belangrijk om in beweging te blijven om de spieren sneller soepel te maken. Maak daarbij geen onverwachte bewegingen en til geen zware dingen.
Spit is een relatief onschuldige vorm van rugpijn die na een aantal dagen of weken vanzelf weer overgaat. Rug- en buikspieroefeningen en een goede conditie kunnen helpen om rugpijn een volgende keer te voorkomen.

Ischias
Ischias is een zenuwpijn in de langste zenuw van je lichaam, de grote beenzenuw ofwel de ischiaszenuw. Deze duimdikke zenuw begint in je ruggenmerg en loopt via de bil langs de achterkant van het been.
Als er druk of irritatie op de zenuw ontstaat (bijvoorbeeld door zwangerschap, bevalling, een verkeerde lichaamshouding of zwaar tillen), kan dat een stekende pijn veroorzaken die vanuit de rug doortrekt naar het been. Dat kan ook gepaard gaan met spierkramp in je bil of tintelingen in je voet, been of tenen.
In sommige gevallen gaat ischias vanzelf over, maar het is raadzaam een bezoek aan je huisarts te brengen als je ischias vermoedt.

Hernia
Een hernia is een uitstulping van een tussenwervelschijf, meestal onder in de rug. Deze uitstulping kan gaan drukken op een zenuwbaan en een scherpe pijn in de onderrug geven, die doortrekt tot in het onderbeen. Daarbij kan je ook krachtverlies krijgen in je been, of een slapend (doof) gevoel. De pijn kan erger worden bij bepaalde bewegingen, of door bijvoorbeeld hoesten of niezen. De oorzaak van een hernia ligt vaak in slijtage van de tussenwervelschijf.
Gelukkig hoeft een hernia lang niet altijd geopereerd te worden, zoals dat vroeger vaak het geval was. De meeste herniaklachten gaan na 6 tot 12 weken vanzelf over. Blijf zoveel mogelijk in beweging om je spieren sterk te houden en neem alleen bedrust als het echt niet gaat. Vaak helpt fysiotherapie om rustig aan de dagelijkse activiteiten weer op te pakken. Ga als je een hernia vermoedt altijd naar de huisarts.

Dit is geen zelfzorgindicatie. Raadpleeg bij twijfel altijd een medisch deskundige.

Wij streven er continu naar onze informatie zo evenwichtig en compleet mogelijk te maken. Mist u informatie over ingrediënten of producten? Laat het ons weten! Stuur een email naar: info@vereniginghomeopathie.nl.