Spring naar content

Reisziekte (Bewegingsziekte)

Zoek op gezondheidsklacht.

Reisziekte (Bewegingsziekte)

Reisziekte of bewegingsziekte is eigenlijk geen echte ziekte; het is het onvermogen van het evenwichtsorgaan om zich snel genoeg aan steeds veranderende houdingen, bewegingen en snelheden aan te passen van het voer- of vaartuig waarin je zit.

Veel mensen hebben een bepaalde overgevoeligheid voor het zitten in een hobbelende auto, bus, boot of vliegtuig. Als je niet naar buiten kijkt, lijkt het net of de horizon stilstaat, en je zit zelf ook stil, terwijl je evenwichtsorgaan signaleert dat je lichaam toch alle kanten uit beweegt. Je hersenen raken hierdoor in de war. Ze kunnen de tegenstrijdige prikkels niet goed verwerken en geven impulsen af aan het braakcentrum in je hersenen. Je wordt misselijk, flauw en duizelig en vaak is overgeven het gevolg.

Reisziekte komt vooral bij kinderen voor, omdat het evenwichtsorgaan nog niet volledig ontwikkeld is. Je kunt je flink beroerd voelen als je last hebt van reisziekte, maar gelukkig is het bijna altijd over zodra de reis stopt.

Tips

Heb je last van wagenziekte, ga dan vooral niet lezen of gamen, maar kijk naar de weg. Zorg voor voldoende frisse lucht, stop tijdens de reis regelmatig en wandel dan een tijdje in de frisse buitenlucht. Zit je op een schip, kies dan een plek in het midden, waar de beweging het minst is. Eet kleine beetjes licht verteerbaar voedsel, zoals fruit.

Raadpleeg bij twijfel altijd een medisch deskundige.

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.