De prostaat is een kleine klier ter grootte van een walnoot die bij mannen net onder de blaas ligt, om de urinebuis heen. De prostaat zorgt voor de aanmaak van spermavocht. Op latere leeftijd kunnen zich bij de man prostaatklachten gaan voordoen. De drie meest voorkomende prostaataandoeningen zijn

(Goedaardige) Prostaatvergroting
Onder invloed van hormonen kan de prostaat gaan groeien. Vanaf het 50ste levensjaar kan een man hier meer last van gaan krijgen. Omdat de prostaat om de urinebuis heen ligt, kan door die groei de plasbuis enigszins worden dichtgedrukt, wat tot plasproblemen kan leiden. Het plassen komt moeilijker op gang, de straal wordt minder sterk en je moet vaker naar het toilet, wat ‘s nachts nogal hinderlijk kan zijn. Ook kan er door het achterblijven van urine in de blaas een blaasontsteking optreden. Het is in ieder geval belangrijk om het plassen bij aandrang niet uit te stellen en rustig de tijd te nemen om uit te plassen.

Prostaatontsteking (Prostatitis)
Een prostaatontsteking kan plotseling optreden en kortdurend zijn (acuut), maar kan ook langdurige problemen geven (chronisch). Zowel een acute als een chronische prostaatontsteking kan leiden tot een urineweginfectie. Omgekeerd is overigens een urineweginfectie een van de mogelijke oorzaken van een prostaatontsteking.
Door een ontsteking van de prostaat (ook wel prostatitis genoemd) gaat de prostaat opzwellen. Hierdoor kan de plasbuis dichtgedrukt worden. Het plassen gaat dan natuurlijk heel moeilijk en het doet meestal pijn. Vaak gaat de ontsteking gepaard met koorts.
Een prostaatontsteking moet snel behandeld worden. Als u dat niet doet, dan kan zich een abces ontwikkelen en hierdoor wordt de plasbuis soms helemaal dichtgedrukt.

Prostaatkanker
Ruim zesduizend keer per jaar wordt een kwaadaardige vergroting geconstateerd: prostaatkanker. Dit gaat voor 2/3 om mannen ouder dan zeventig jaar. Maar de meeste mannen waarbij prostaatkanker is aangetoond krijgen nooit de verschijnselen van de kanker. De meeste oude mannen hebben dus prostaatkanker, maar hebben er gelukkig geen last van.

Tips

Omdat prostaatklachten kunnen wijzen op een ontsteking of andere aandoeningen, is het verstandig om bij klachten de huisarts te bezoeken. Ook is het raadzaam om lichaam en prostaat in goede conditie te houden door veel (water) te drinken, gezond en gevarieerd te eten, regelmatig te bewegen en niet te veel alcohol te drinken.

Dit is geen zelfzorgindicatie. Raadpleeg bij twijfel altijd een medisch deskundige.

Wij streven er continu naar onze informatie zo evenwichtig en compleet mogelijk te maken. Mist u informatie over ingrediënten of producten? Laat het ons weten! Stuur een email naar: info@vereniginghomeopathie.nl.

Gerelateerde onderwerpen

Gerelateerde content