Spring naar content

Overmatige transpiratie – Overmatig zweten – Hyperhydrosis

Zoek op gezondheidsklacht.

Overmatige transpiratie – Overmatig zweten – Hyperhydrosis

De productie van zweet is een nuttige lichaamsfunctie: het zorgt voor een goede regulatie van de lichaamstemperatuur. Bij warmte scheiden poriën en klieren zweet af, dat verdampt aan het lichaamsoppervlak (de huid). Door verdamping van het zweet koelt het lichaam af.
Zweet is van zichzelf reukloos. Bacteriën zorgen ervoor dat er met name onder de oksels, waar zich grote zweetklieren bevinden en onder de voetzolen, waar kleine zweetklieren zitten, onaangename luchtjes ontstaan.
Overmatige transpiratie (hyperhidrosis) wordt veroorzaakt door overactieve zweetklieren. Het is een vervelend probleem dat bij ongeveer drie procent van de bevolking voorkomt. Mogelijke oorzaken zij o.a. aanleg, stress, angst, koorts, een overactieve schildklier, overgewicht en de overgang.

Voor sommigen is deze klacht zo gênant dat het grote invloed heeft op het sociale leven. Grote zweetplekken zijn immers niet prettig om te zien en ook een onaangename lichaamsgeur of natte handen kan voor sommigen aanleiding zijn om sociale contacten te vermijden.
Overmatig zweten kan over het hele lichaam voorkomen, maar betreft meestal het gezicht, hals, borst, oksels, handpalmen en voetzolen.

Tips

Een goede lichaamshygiëne is belangrijk. Douche of was je regelmatig (liefst met een milde zeep) en draag kleding van natuurlijke materialen. Gebruik een milde deodorant. Wees verder matig met alcohol; die zorgt voor verwijding van de bloedvaatjes onder de huid, en dus voor meer warmte en transpiratie. Vermijd zoveel mogelijk sterk gekruide gerechten.

Heb je last van zweetvoeten, was deze dan regelmatig, strooi eventueel talkpoeder erop en trek dagelijks schone katoenen of wollen sokken aan. Loop zoveel mogelijk op blote voeten of op schoenen van goed ventilerend materiaal.

Dit is geen zelfzorgindicatie. Raadpleeg bij twijfel altijd een medisch deskundige.

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.