Spring naar content

Overgang, Menopauze

Zoek op gezondheidsklacht.

Overgang, Menopauze

Informatie over de overgang, menopauze

Bij de meeste vrouwen begint tussen de 40 en de 50 jaar de overgang. De overgang markeert het einde van de vruchtbare periode van een vrouw. Hoewel de termen ‘overgang’ en ‘menopauze’ door elkaar heen worden gebruikt, betekenen ze niet helemaal hetzelfde. De overgang is de hele periode waarin u van vruchtbaar naar onvruchtbaar overschakelt. De menopauze is daar een onderdeel van: het moment van de allerlaatste ovulatie en menstruatie.

Bij sommige vrouwen begint de overgang al rond het 40e jaar; bij anderen pas ver na het 50e levensjaar. De gemiddelde leeftijd voor de menopauze is 51 jaar. Ook de duur van de overgang is heel verschillend; die kan variëren van twee jaar tot soms langer dan vijf jaar. Vaak is de menstruatie in de jaren daarvoor al onregelmatiger geworden.

In de overgangsperiode verandert je lichaam doordat je eierstokken minder oestrogeen-hormonen aanmaken. Hierdoor kunnen vrouwen meer last krijgen van hoofdpijn, vermoeidheid en stemmingswisselingen. Je huid wordt droger en slapper. Ook kun je pijn bij het vrijen krijgen, omdat de vagina droger wordt door de verminderde aanmaak van hormonen. Er kunnen menstruatieklachten optreden, zoals heviger of juist minder bloedverlies dan voorheen, of met langere tussenpauzes. Ook opvliegers en transpiratie-aanvallen zijn een zeer bekend verschijnsel. Verder kun je door de verminderde aanmaak van hormonen last krijgen van droge ogen, slapper en dunner haar, meer haargroei op benen, bovenlip of kin, gewichtstoename (door een vertraagde stofwisseling), en slaapproblemen.

Tips

Door de afname van vrouwelijke hormonen neemt ook het risico op botontkalking en hart- en vaatziekten toe. Daarom is het belangrijk om goed op je voeding te letten en voldoende te bewegen. Ook de emotionele veranderingen die de overgang met zich meebrengt kun je beter opvangen als je gezond eet en regelmatig beweegt.

Raadpleeg bij twijfel altijd een medisch deskundige.

 

Informatie over de ingrediënten

 

Sepia Officinalis
Sepia Officinalis, gewone zeekat, is een veelgebruikt homeopathisch bestanddeel bij vrouwenklachten. Het heeft regulerende eigenschappen bij een verstoorde hormoonhuishouding, zoals die kan optreden rond de zwangerschap of in de overgangsjaren. Ook wordt sepia toegepast bij klachten rondom de menstruatie. Sepia Officinalis wordt bereid uit de (gedroogde inhoud van de) inktbuidel van de zeekat.

Onderstaand een informatief overzicht op alfabetische volgorde waarin bovenvermelde ingrediënten zijn verwerkt.

A. Vogel Famosan druppels 100 ml.

Bevat o.a. Cimicifuga racemosa en Sepia officinalis

A. Vogel Famosan tabletten 200 st.

Bevat o.a. Cimicifuga racemosa en Sepia officinalis

Heel Hormeel tabletten 50st.

Bevat o.a. Pulsatilla pratensis en Sepia officinalis

Heel Mulimen druppels

Bevat o.a. Sepia officinalis en Cimicifuga racemosa

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.