Spring naar content

Opvliegers

Zoek op gezondheidsklacht.

Opvliegers

Informatie over opvliegers

Vrouwen in de overgang kennen de symptomen maar al te goed: je krijgt het plotseling bloedheet, wordt rood, je hart gaat sneller kloppen en je krijgt een heftige transpiratieaanval. De symptomen van een onvervalste opvlieger.

Hoe ontstaat nu eigenlijk zo’n opvlieger? Als gevolg van de verminderde oestrogeenproductie in de overgang kan het gebied in de hersenen dat o.a. de lichaamstemperatuur regelt (de hypofyse), van slag raken. Dit veroorzaakt onverwacht een kortdurende verwijding van de bloedvaatjes aan de oppervlakte van de huid, vooral in gezicht, hals en borst. Deze bloedvaatjes bevatten daardoor tijdelijk meer bloed dan anders en dit veroorzaakt niet alleen een rode kleur, maar ook een enorme warmte.

Een opvlieger duurt gemiddeld een paar minuten, maar kan ook een paar seconden of zelfs een half uur duren. ‘s Nachts kan het transpireren zo erg zijn, dat je je bed moet verschonen. Na een opvlieger kun je je koud en klam voelen.

86% van de vrouwen in de overgang heeft opvliegers. De ene vrouw zal het niet als heel storend ervaren, terwijl het voor de andere vrouw heel ingrijpend kan zijn. Ook het aantal opvliegers per dag kan heel verschillend zijn.

Tips

  • Draag bij opvliegers luchtige kleding, bij voorkeur van natuurlijke stoffen.
  • Draag kleding in laagjes, zodat u wat kunt uitdoen als u een opvlieger krijgt.
  • Leg schone kleding naast het bed, zodat u bij nachtelijk zweten snel kunt wisselen.
  • Stop opvliegers met een natte koude doek tegen de binnenkant van de ellebogen, polsen of achterkant van de nek. Het drinken van een glas ijskoud water kan ook helpen.
  • Beweeg voldoende. Vrouwen die regelmatig bewegen krijgen minder snel opvliegers. En als ze toch opvliegers krijgen, duren ze minder lang.
  • Let op wat u eet. Sommige vrouwen krijgen opvliegers van heet of sterk gekruid voedsel, alcohol of cafeïne. – Kijk welke voedingsmiddelen en drankjes bij u opvliegers uitlokken en vermijd deze.

Raadpleeg bij twijfel altijd een medisch deskundige.

 

Informatie over de ingrediënten

 

Sepia Officinalis
Sepia Officinalis, gewone zeekat, is een veelgebruikt homeopathisch bestanddeel bij vrouwenklachten. Het heeft regulerende eigenschappen bij een verstoorde hormoonhuishouding, zoals die kan optreden rond de zwangerschap of in de overgangsjaren. Ook wordt sepia toegepast bij klachten rondom de menstruatie. Sepia Officinalis wordt bereid uit de (gedroogde inhoud van de) inktbuidel van de zeekat.

Onderstaand een informatief overzicht op alfabetische volgorde waarin bovenvermelde ingrediënten zijn verwerkt.

A. Vogel Famosan druppels 100 ml.

Bevat o.a. Cimicifuga racemosa en Sepia officinalis

A. Vogel Famosan tabletten 200 st.

Bevat o.a. Cimicifuga racemosa en Sepia officinalis

Heel Hormeel tabletten 50st.

Bevat o.a. Pulsatilla pratensis en Sepia officinalis

Heel Mulimen druppels

Bevat o.a. Sepia officinalis en Cimicifuga racemosa

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.