Spring naar content

Moeilijke stoelgang – Verstopping – Obstipatie – Constipatie

Zoek op gezondheidsklacht.

Moeilijke stoelgang – Verstopping – Obstipatie – Constipatie

Constipatie, ook wel verstopping of obstipatie genoemd, is een vervelende aandoening waarbij men wel aandrang heeft maar de ontlasting niet komt. De ontlasting is hard, droog en de stoelgang zeer pijnlijk. Verstopping ontstaat wanneer de afvalstoffen de dikke darm te traag passeren. Door het te lange verblijf in de dikke darm wordt teveel vocht onttrokken aan de inhoud, met als gevolg harde en droge ontlasting die er moeizaam en maar met kleine beetjes tegelijk uit komt. Het toiletbezoek kan hierdoor erg pijnlijk zijn.

Hoe vaak een mens ontlasting heeft, is voor iedereen verschillend. Sommige mensen hebben enkele keren per dag ontlasting, anderen maar een paar keer per week.

Meestal is de oorzaak van constipatie het eten van te weinig voedingsvezels of te eenzijdig voedsel. De darmen worden onvoldoende geprikkeld en worden ‘lui’. Ook kan te weinig drinken een oorzaak zijn: de ontlasting dikt teveel in. Soms wordt obstipatie ook wel veroorzaakt door bepaalde medicijnen, psychische problemen, hevige emoties of hormonale veranderingen (bv. zwangerschap of overgang).
Sommige mensen hebben tijdelijk last van obstipatie door verandering van omgeving of voeding (vakantie) of spanning (examentijd of andere belangrijke gebeurtenissen). Constipatie kan eveneens een gevolg zijn van te weinig beweging, overmatig gebruik van laxeermiddelen, het langdurig ophouden van de ontlasting en enkele lichamelijke aandoeningen.

Tips

Je kunt veel doen om verstopping te voorkomen. Vermijd vezelarme voeding zoals witbrood en geraffineerde producten. Eet zoveel mogelijk vezelrijke voeding, bijvoorbeeld graan- en volkorenproducten, zilvervliesrijst, muesli, groenten (ook rauwkost) en fruit, pruimen, druiven, frambozen, vijgen, noten, zemelen en havermout. Drink daarbij minstens 1,5 liter vocht per dag. Ook lichaamsbeweging is belangrijk: lichamelijke inspanning stimuleert de darmen tot veel hogere activiteit. Stel een toiletbezoek niet uit, maar ga zodra je aandrang voelt.

Dit is geen zelfzrogindicatie. Raadpleeg bij twijfel altijd een medisch deskundige.

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.