Spring naar content

ME / CVS / Chronisch Vermoeidheids Syndroom

Zoek op gezondheidsklacht.

ME / CVS / Chronisch Vermoeidheids Syndroom

ME (myalgische encefalomyopathie) is de officiële naam voor het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS). ME/CVS is een verzameling van lichamelijke en psychologische klachten, met als belangrijkste klacht extreme langdurige vermoeidheid.

De aandoening komt voornamelijk voor bij vrouwen. Meestal ontstaan hun klachten tussen 29 en 35 jaar en duren de klachten drie tot negen jaar.

Omdat patiënten vaak vage klachten hebben zoals vermoeidheid, depressiviteit, pijnen en kwaaltjes, is het vaak moeilijk een diagnose te stellen. Er is sprake is van ME/CVS als iemand minstens zes maanden last heeft van aanhoudende of steeds terugkerende vermoeidheid, die nauwelijks met rust verbetert en het functioneren ernstig beperkt. Daarnaast zou de vermoeidheid gepaard moeten gaan met minstens vier van de volgende symptomen: keelpijn, hoofdpijn, spierpijn, gewrichtspijn, verslechtering van het geheugen of concentratievermogen, gevoelige hals- of okselklieren, niet-verfrissende slaap en na inspanning een langdurig gevoel van uitputting.

De ziekte ontstaat vaker na een virale infectie, een gewone griep, of Pfeiffer. Over de echte oorzaak van ME tasten artsen echter nog in het duister.

Dit is geen zelfzorgindicatie. Raadpleeg bij twijfel altijd een medisch deskundige.

CVS   ME   Vermoeidheid  

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.