JichtJicht is een reumatische aandoening. Het is een acute ontsteking van een gewricht. De aandoening komt vaker bij mannen voor dan bij vrouwen. Bij mannen ontstaat het veelal op middelbare leeftijd en bij vrouwen veelal na de overgang. Jicht komt nauwelijks voor bij mensen onder de 30. Als je op jonge leeftijd jicht hebt, zijn de klachten vaak ernstiger dan bij oudere mensen. Jicht kan erfelijk zijn.

Jicht wordt veroorzaakt door een te grote hoeveelheid urinezuur in het bloed. Urinezuur is een afvalstof die ontstaat uit de afbraak van purines in je lichaam. Purines komen voor in eten dat veel eiwitten bevat. Normaal gesproken voeren de nieren urinezuur af via de urine, maar als er teveel is, hoopt het zich op in het bloed. Het urinezuur kan dan kristallen vormen die op het gewricht gaan zitten. Hierdoor ontstaat er een ontsteking in het gewricht.

Jicht komt in aanvallen en komt meestal maar in één gewricht voor. Een gewricht dat is aangedaan door jicht is rood, gezwollen, warm en pijnlijk. Je kunt het gewricht ook nauwelijks bewegen van de pijn. Een jichtaanval komt over het algemeen plotseling opzetten en duurt één tot drie weken. Wanneer je meer dan drie keer per jaar een jichtaanval hebt, is er sprake van chronische jicht. In dat geval kunnen meerdere gewrichten ontstoken raken en kunnen de aanvallen ook langer duren.

Als je jicht hebt, kun je ook knobbeltjes krijgen onder de huid. Deze knobbeltjes heten tophi en ontstaan door ophopingen van urinezuurkristallen.

Tips

  • Een te hoog lichaamsgewicht gaat meestal samen met een verhoogd gehalte aan urinezuur in het bloed. Probeer dus indien nodig af te vallen, maar niet te snel. Bij te snel afvallen kan het urinezuurgehalte weer stijgen. Zorg ook voor een goede vochthuishouding en houdt u vocht vast, dan moet u veel water drinken.
  • Warme pakkingen en een warm bad helpen u ook te ontspannen. Voer de watertemperatuur geleidelijk op. Voeg kamille, heermoes of jeneverbes aan het badwater toe. Een bezoek aan de sauna stimuleert de uitscheiding van afvalstoffen via uw huid.
  • Als het gewricht bij een jichtaanval warm en rood is, kan een natte koude omslag (of ijsblokjes in een plastic zakje, in een theedoek) verlichting geven.
  • Met de juiste voeding kan een betere zuurbalans in het lichaam worden bereikt, wat een gunstig effect heeft op de jichtklachten. Meer informatie vindt u op jicht.nl.

Dit is geen zelfzorgindicatie. Raadpleeg bij twijfel altijd een medisch deskundige.

Wij streven er continu naar onze informatie zo evenwichtig en compleet mogelijk te maken. Mist u informatie over ingrediënten of producten? Laat het ons weten! Stuur een email naar: info@vereniginghomeopathie.nl.