Spring naar content

Restless Legs-syndroom

Zoek op gezondheidsklacht.

Restless Legs-syndroom

Regelmatig merk ik in mijn praktijk dat mensen die kampen met het Restless Legs Syndroom (RLS) reageren op wijn. Zelf heb ik ook die ervaring. Een passend homeopathisch middel kan uitkomst bieden.

Tekst: Vincent Engel

Zomerkermis

Een aantal jaren geleden was ik op vakantie in Madrid. Er was toen een zomerkermis aan de gang met op elke straathoek een lokale wijnboer die ervan af moest. Enfin, die nacht heb ik geen oog dicht gedaan omdat mijn benen tintelden, schokten, niet stil te krijgen waren. Heel vervelend. Wat zou de oorzaak kunnen zijn van deze rusteloosheid? Waarschijnlijk de rode wijn.

Diagnose

In de homeopathie worden klachten in zijn totaliteit uitgevraagd. Als na het drinken van rode wijn de klachten verergeren, dan neemt een homeopaat dat mee in de diagnose. Verminderd de rusteloosheid door de warmte van een kruik of open haard? Ook die informatie noteert een homeopaat. Benen die pijn doen, kriebelen, spastisch bewegen kunnen behandeld worden met een passend homeopathisch middel.

Materia Medica

Zincum Metallicum wordt vaak voorgeschreven als RLS in hevige mate aanwezig is; soms zo erg dat slapen niet gaat. In de leerboeken (de Materia Medica van Boericke en Phatak) staat bij dit homeopathische middel dan ook vetgedrukt: ‘uitputting van hersenen en zenuwstelsel – ofwel te zwak om stoornissen “eruit te werken”’.

Bijwerkingen

Andere middelen kunnen aangewezen zijn als er meer chronische klachten zijn en wellicht bijwerkingen van reguliere medicijnen. Regelmatig vertellen mensen mij over rusteloze benen terwijl dat niet hun hoofdklacht is. Toch wil ik na het voorschrijven van een homeopathisch middel ook die rusteloosheid verbeterd zien, omdat ons zenuwstelsel (essentieel voor ontspanning en slaap) goed moet functioneren.

Zenuwstelsel

Wanneer een regulier medicijn (chemische stof) in werking treedt en een orgaan ‘verlamt’, heeft dat in meer of mindere mate effect op het zenuwstelsel. Het zenuwstelsel is in verbinding met vrijwel elk orgaan in ons lichaam. Dan kun je begrijpen hoe belangrijk ons zenuwstelsel is.

Lees meer over rusteloze benen

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.