Informatie over eczeem

Eczeem is een jeukende huiduitslag, die gepaard kan gaan met rode plekken, zwelling, schilfering (bij droog eczeem) of de vorming van vochtblaasjes (bij nat eczeem). De aandoening komt in veel verschillende vormen voor. De meest voorkomende vormen zijn contacteczeem en constitutioneel eczeem.

Contacteczeem
Contacteczeem, ook wel allergisch eczeem genoemd, wordt veroorzaakt door overgevoeligheid voor bepaalde stoffen waarmee de huid in aanraking komt. Vaak zijn dat stoffen zoals nikkel (bijvoorbeeld in sieraden), schoonmaakmiddelen, cosmetica en bepaalde planten. Het is dus een vereiste het contact met de prikkelende stoffen zoveel mogelijk te vermijden. Een veel voorkomende vorm van contacteczeem is handeczeem.

Constitutioneel eczeem
Constitutioneel eczeem is in aanleg al vanaf de geboorte aanwezig. Hierbij is sprake van een algemene overgevoeligheid of allergie. Dit eczeem zie je meestal in huidplooien, zoals de binnenkant van de elleboog en knie. Emotionele spanningen kunnen het eczeem doen opvlammen.
Eczeem is niet besmettelijk en wordt dus niet door een bacterie, virus of schimmel veroorzaakt, maar is meestal een uiting van erfelijke aanleg die vaak samengaat met allergische aandoeningen zoals hooikoorts en astma.

Tips

  • Vermijd irriterende stoffen, zoals wol in kleding.
  • Opgedroogd zweet kan jeuk verergeren. Draag dus vochtdoorlatende kleding en neem direct na het sporten een korte, niet te warme douche.
  • Zorg voor een niet te droge lucht, door bijvoorbeeld bakjes water aan de centrale verwarming te hangen.
  • Te vochtige lucht is echter ook niet goed, omdat dit schimmelvorming opwekt. Houd je nagels kort en draag ‘s nachts eventueel tricot handschoenen (bij apotheek verkrijgbaar en soms door verzekeraar vergoed).
  • Kinderen kun je ‘s nachts kousen om de handjes doen of een te grote pyjama aandoen, waarvan de mouwen dichtgenaaid zijn. De arts kan ook een antikrabpak of zalfpak voorschrijven.
  • Gebruik in bad olie in plaats van badschuim.
  • Ga de zon in, maar zorg dat je niet verbrandt.

Raadpleeg bij twijfel altijd een medisch deskundige.

 

Informatie over de ingrediënten

 

Calendula Officinalis
Calendula Officinalis, goudsbloem, is een veelgebruikt homeopathisch bestanddeel als ontstekingsremmer, ter stimulering van de vorming van granulatieweefsel (wondheling) en ter vermindering van littekenvorming.
Calendula Officinalis wordt bereid uit de verse bloeiende bovengrondse delen van de plant.

Cardiospermum Halicacabum
Cardiospermum Halicacabum, blaasjeswingerd, is een veelgebruikt homeopathisch bestanddeel ter vermindering van allergische reacties en jeuk. In de homeopathische literatuur staat Cardiospermum Halicacabum bekend om zijn ontstekingsremmende, jeuk- en pijnstillende eigenschappen. Cardiospermum Halicacabum wordt bereid uit de verse, bovengrondse, bloeiende plantdelen.

Urtica Urens
Urtica Urens, kleine brandnetel, is een veelgebruikt homeopathisch bestanddeel bij huidaandoeningen en eczeem en heeft samentrekkende en bloedstelpende eigenschappen.
Urtica Urens wordt bereid uit de verse, bovengrondse delen van de bloeiende plant.

Onderstaand een informatief overzicht op alfabetische volgorde waarin bovenvermelde ingrediënten zijn verwerkt.

Onderstaand een informatief overzicht van middelen op alfabetische volgorde waarin bovenvermelde ingrediënten zijn verwerkt.

Wij streven er continu naar onze informatie zo evenwichtig en compleet mogelijk te maken. Mist u informatie over ingrediënten of producten? Laat het ons weten! Stuur een email naar: info@vereniginghomeopathie.nl.