Coronavirus COVID-19
Zoek op gezondheidsklacht.
Coronavirus COVID-19
COVID-19 is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een nieuw coronavirus, dat in 2019 in China werd ontdekt.
De klachten lijken in het begin vaak op een verkoudheid. De ziekte kan een ernstige longontsteking veroorzaken, waar soms ook mensen aan overlijden.
Wat zijn de symptomen van COVID-19?
De symptomen van het nieuwe coronavirus zijn divers. Sommige mensen lijken er amper iets van de merken. Anderen worden ernstig ziek. De symptomen zijn koorts en luchtwegklachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, kortademigheid en longontsteking.
De incubatietijd, de tijd tussen besmetting en de ziekte, varieert van 2 tot 12 dagen. Voor de zekerheid wordt uitgegaan van maximaal 14 dagen.
Wat kun je doen om verspreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen?
De belangrijkste maatregelen die je kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Het zijn:
- Blijf zoveel mogelijk thuis
- Was je handen regelmatig met water en zeep
- Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
- Gebruik papieren zakdoekjes
- Schud geen handen
- Houd 1,5 meter (2 armlengtes) afstand van anderen.
Blijf thuis bij de volgende klachten:
- Verkoudheid
- Niezen
- Hoesten
- Keelpijn
- Moeilijk ademen
- Koorts
Blijf thuis, ziek uit en zorg dat je anderen niet besmet. Houd 1,5 meter (twee armlengtes) afstand tot andere mensen. Je mag pas weer naar buiten als je 24 uur geen klachten meer hebt. Er zijn echter aanwijzingen dat je het virus soms nog kunt overdragen tot een week nadat je vrij bent van klachten.
Belangrijk: Bij koorts (vanaf 38 graden) blijft iedereen in je huishouden thuis.
Wanneer moet ik de huisarts bellen?
Bel de huisarts als de klachten verergeren:
- Je wordt in een paar dagen steeds zieker
- Je ademt steeds moeilijker (bijvoorbeeld bij het lopen)
- Je hebt meer dan 3 dagen koorts
- U bent ouder dan 70, hebt een chronische ziekte of minder weerstand EN u krijgt koorts
Bronnen:
Het RIVM (RijksInstituut voor Volksgezondheid en Milieu)
Hoe kan ik mijn weerstand versterken?
Naast de hygiënemaatregelen die door het RIVM zijn afgekondigd is het van belang je weerstand in deze periode te versterken. Hierbij kun je denken aan gezonde voeding en voedingssupplementen, voldoende beweging, ontspanning, slaap en zinvolle bezigheden.
Wat kan homeopathie voor mij betekenen?
Homeopathie kan heel goed bijdragen aan een goede weerstand. Juist in deze tijd is dat heel belangrijk. Een gezond immuunsysteem werkt preventief tegen ziekte en kan helpen om een besmetting met het coronavirus het hoofd te bieden. Bovendien verlopen ziekteverschijnselen bij mensen met een sterk immuunsysteem over het algemeen minder heftig.
Daarnaast kan homeopathie helpen bij klachten als angst, spanning, vermoeidheid en stress die het gevolg kunnen zijn van de beperkende maatregelen rondom het Coronavirus. Ook bij het (plotselinge) verlies van een dierbare kan homeopathie een welkome ondersteuning zijn.
Benieuwd wat homeopathie voor jou kan betekenen?
Raadpleeg dan een homeopaat bij jou in de buurt>
Veel homeopaten bieden in deze tijd telefonische of online consulten aan binnen een veilige omgeving.