Spring naar content

Brandend maagzuur

Zoek op gezondheidsklacht.

Brandend maagzuur

Informatie over brandend maagzuur

Brandend maagzuur wordt veroorzaakt door het omhoogkomen van de maaginhoud. Dat kan pijn achter het borstbeen en misselijkheid geven. Daarnaast ontstaan maagklachten vaak door te veel maagzuur. Vooral snel, veel of vet eten zorgt ervoor dat de maag extra maagzuur maakt. Scherpe kruiden, citrusvruchten, veel koffie of alcohol zorgen ook voor meer maagzuur en voor irritatie van het maagslijmvlies. Sommige medicijnen, met name pijnstillers, kunnen het maagslijmvlies beschadigen. Ook door roken kan er een ontsteking of beschadiging van het maagslijmvlies ontstaan. Spanningen kunnen een rol spelen bij maagklachten.

Tips

Mensen met brandend maagzuur mogen in principe alles eten en drinken. Wat bij de één de klachten verergert, geeft bij de ander geen problemen. Het is verstandig om uit te zoeken waarvan u klachten krijgt. Een diëtist kan u hier eventueel bij helpen.

Met de volgende tips en (voedings)adviezen kunnen de klachten van brandend maagzuur verminderen:

  • Voorkom verstopping. Verstopping kan de druk op de maag vergroten, waardoor de klachten verergeren. U kunt verstopping voorkomen of verminderen door gezond en vezelrijk te eten, ten minste 1,5–2 liter vocht te drinken en regelmatig te bewegen.
  • Wees voorzichtig met de volgende producten, omdat deze de klachten kunnen verergeren: alcohol, pepermunt, chocola, scherpe kruiden, koolzuurhoudende dranken en vruchtensap van citrusfruit zoals: citroen, grapefruit, mandarijn en sinaasappel.
  • Zorg voor een gezond lichaamsgewicht. Mensen met overgewicht hebben minder ruimte in de buikholte waardoor de druk in de buik groter is dan normaal. Door de verhoogde druk kan de maaginhoud makkelijker in de slokdarm stromen.
  • Vermijd grote, zware maaltijden en erg vet eten. Neem liever kleine maaltijden verspreid over de dag.
  • Draag geen knellende kleding ter hoogte van uw maag.
  • Buk niet voorover. Bij het voorover bukken, stroomt het maagsap makkelijker de slokdarm in. Probeer als u moet bukken met rechte rug door uw knieën te zakken.
  • Stop met roken. Roken verslapt het sluitspiertje tussen de slokdarm en de maag.

Raadpleeg bij twijfel altijd een medisch deskundige.

 

Informatie over de ingrediënten

 

Argentum nitricum
Argentum nitricum, zilvernitraat, is een veelgebruikt homeopathisch bestanddeel bij scherpe oprispingen in de maag, maagpijn en gasvorming.

​Lycopodium clavatum
Lycopodium clavatum, wolfsklauw, is een veelgebruikt homeopathisch bestanddeel ter verbetering van het functioneren bij darm- nier- en buik- en maagklachten.

Angelica Archangelica
Angelica archangelica, engelwortel, is een veelgebruikt homeopathisch bestanddeel ter bevordering van de werking van maag, darmen en pancreas (alvleesklier).

Onderstaand een informatief overzicht op alfabetische volgorde waarin bovenvermelde ingrediënten zijn verwerkt.

A. Vogel Gastronol tabletten 200 st.

Bevat o.a. Aesculus hippocastanum, Argentum nitricum en Nux vomica

Heel Gastricumeel tabletten 50st.

​Bevat o.a. Argentum nitricum, Arsenicum album en Nux vomica

Holland Pharma Acidolite

Bevat o.a. Lycopodium clavatum

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.