Informatie over braken, overgeven

Overgeven is bijna altijd een natuurlijke afstotingsreactie van het lichaam; het wil iets kwijt dat niet goed voor je is. Dat kan bedorven eten zijn (voedselvergiftiging), maar ook te veel alcohol of te veel of te vet eten. Ook een (buik)griep, bacteriële infectie of een hersenschudding kunnen de oorzaak zijn van overgeven.

Braken kan ook optreden bij reis- en zeeziekte, duizeligheid en evenwichtsstoornissen en als bijwerking van medicijnen tegen kanker (chemokuur). Vaak voel je het al van tevoren aankomen: je hebt een misselijk gevoel dat gepaard gaat met braakprikkels (kokhalzen). Dan trekt je middenrif samen, waardoor de inhoud van je maag krachtig via de slokdarm naar buiten wordt geperst.

Overgeven is niet bepaald prettig, maar het lucht wel op. Vaak komen je maag en darmen weer tot rust zodra je maag geleegd is. Houd er wel rekening mee dat medicijnen of anticonceptiepil die je eerder hebt ingenomen, waarschijnlijk niet werken.
Als je langdurig moet overgeven loop je het risico dat je te veel vocht kwijtraakt, wat kan leiden tot uitdroging. Zeker als je (bijvoorbeeld door een bacterie of virus) ook nog diarree hebt. Je kunt je er heel slap door voelen en soms zelfs flauwvallen. Zeker kinderen kunnen snel uitdrogen en het is dan ook goed om op te letten of het kind niet suf wordt. In dat geval is het raadzaam een arts te raadplegen.

Tips

Probeer wat te blijven drinken na het overgeven; begin met kleine slokjes en voer dit op als je je iets beter voelt. Zodra je na het overgeven weer trek krijgt om iets te eten, kun je gerust iets eten. Dat hoeft niet per se een beschuitje te zijn maar gewoon waar je trek in hebt.

Raadpleeg bij twijfel altijd een medisch deskundige.

 

Informatie over de ingrediënten

 

Nux vomica
Nux vomica, braaknoot, is een veelgebruikt homeopathisch bestanddeel dat wordt toegepast bij constipatie, misselijkheid en maagpijn, met name als gevolg van stress en een overbelast zenuwstelsel. Nux vomica wordt bereid uit de rijpe, gedroogde zaadjes van de Stryhnos Nux vomica boom.

Arsenicum album
Arsenicum album is een veelgebruikt homeopathisch bestanddeel en heeft antivirale eigenschappen. Het wordt veelal toegepast bij misselijkheid die gepaard gaat met angst en onrust. Arsenicum album is een element dat een overgangsvorm is tussen een metaal en een niet-metaal.

Onderstaand een informatief overzicht op alfabetische volgorde waarin bovenvermelde ingrediënten zijn verwerkt.

Onderstaand een informatief overzicht van middelen op alfabetische volgorde waarin bovenvermelde ingrediënten zijn verwerkt.

Wij streven er continu naar onze informatie zo evenwichtig en compleet mogelijk te maken. Mist u informatie over ingrediënten of producten? Laat het ons weten! Stuur een email naar: info@vereniginghomeopathie.nl.

Gerelateerde onderwerpen

Gerelateerde content