Een borstontsteking komt vaak voor bij vrouwen die borstvoeding geven. Als de melk lang in de borst staat of als de borst te vol is, komt er druk op het klier- en melkkanaalweefsel te staan. Die druk kan zo hoog worden, dat er melk ‘weglekt’ in het omringende weefsel. Het lichaam denkt dat er wat aan de hand is en het immuunsysteem gaat aan het werk: je temperatuur gaat omhoog (koorts), allerlei afweercellen gaan aan het werk (roodheid, zwelling) en dat kost het lichaam energie (vermoeidheid, griepgevoel). De borsten goed en vaak laten leegdrinken kan al veel verlichting geven.

Er is echter een verschil is tussen een infectie en een ontsteking. Bij een infectie is er sprake van bacteriën in het weefsel in de borst. Die kunnen gemakkelijker binnenkomen als er tepelkloven zijn of als de huid op een andere manier beschadigd is. Wanneer die bacteriën niet effectief worden bestreden, kan een borstontsteking uitmonden in een abces.

Abcessen in de borst beginnen als een bacteriële infectie van borstweefsel. Vrouwen tussen de 40 en 50 hebben een verhoogde kans op klierverwijding. Verstopping en ontsteking van de melkklierbuisjes is één van de meest voorkomende oorzaken van pijn in de borst. Er ontstaat een pijnlijke, rode en gezwollen plek met soms een waterige afscheiding. Klierbuispapillomen zijn goedaardige, wratachtige zwellingen in de melkklierbuisjes die, als ze niet worden verwijderd, kwaadaardig kunnen worden.

Wanneer je in de week voor de menstruatie knobbelige en pijnlijke borsten krijgt, is het mogelijk dat er sprake is van een cyste. Een cyste is een goedaardig, met vocht gevuld blaasje in een klierbuisje van de borst. Cysten komen veel voor bij vrouwen tussen de 30 en 50 jaar. Andere borstaandoeningen zijn tepelkloven, borstontsteking en borstkanker.

Dit is geen zelfzorgindicatie. Raadpleeg bij twijfel altijd een medisch deskundige.

Wij streven er continu naar onze informatie zo evenwichtig en compleet mogelijk te maken. Mist u informatie over ingrediënten of producten? Laat het ons weten! Stuur een email naar: info@vereniginghomeopathie.nl.