Bacteriële infecties – Virusinfecties
Zoek op gezondheidsklacht.
Bacteriële infecties – Virusinfecties
Bacteriën zijn organismen die uit slechts een enkele cel bestaan en onder de microscoop zichtbaar zijn als kleine staafjes (bacillen), bolletjes (kokken), spiraaltjes (spirillen) enz.
Bacteriën bevinden zich overal in de natuur en verspreiden zich o.a. door menselijk contact en door contact met besmette dieren, voedsel, water, afval en voorwerpen. Bacteriën verblijven in het lichaam gewoonlijk in het bloed, in slijmlagen of tussen weefselcellen en vermenigvuldigen zich door celdeling. De meeste bacteriën zijn onschuldig of zijn zelfs nuttig voor mens en dier, maar sommige veroorzaken ziekte.
Ons natuurlijk afweersysteem beschermt ons doorgaans tegen schadelijke bacteriën. Wanneer onze weerstand verstoord is, hebben deze bacteriën kans om ons lichaam binnen te dringen en een infectie te veroorzaken. Daarbij kan roodheid, zwelling van weefsels en koorts optreden. Voorbeelden van een bacteriële infectie zijn een bacteriële verkoudheid, roodvonk, tetanus, miltvuur, maar ook een steenpuist.
Virussen bestaan niet uit complete cellen en zijn niet zichtbaar onder de gewone microscoop, omdat ze veel kleiner zijn dan bacteriën en in andere cellen moeten doordringen om zich te kunnen vermenigvuldigen. Een virus kan zeer uiteenlopende ziekten veroorzaken. Voorbeelden van virusinfecties zijn verkoudheid, griep, een koortslip, waterpokken, mazelen, rode hond, HIV.
Indien een bacteriële infectie niet vanzelf geneest, kan deze eventueel worden behandeld met antibiotica. Tegen een virusinfectie werken antibiotica niet. Als een antibioticum echter regelmatig tegen een bacterie wordt gebruikt, kan die bacterie ‘resistent’ worden. De bacterie is dan niet meer gevoelig voor het antibioticum. Wanneer u een infectie krijgt met zo’n resistente bacterie, helpt het antibioticum niet meer.
Daarom is het zaak niet te snel over te gaan tot behandeling met antibiotica. Dit uiteraard altijd in overleg met uw arts.
Tips
Met een goede weerstand loop je de minste kans om een bacteriële of virusinfectie op te lopen. Gezond eten en veel bewegen is daarbij belangrijk. Homeopathie kan een goede weerstand bevorderen.
Dit is geen zelfzorgindicatie. Raadpleeg bij twijfel altijd een medisch deskundige.