Babykwaaltjes
Zoek op gezondheidsklacht.
Babykwaaltjes
Informatie over buikkrampjes
Bij buikkrampen plooit de baby vaak de beentjes en/of zwaait spastisch met de armpjes. Het blijft ontroostbaar huilen. De baby plooit voorover, spant de buikspieren op en schopt met de voetjes. Het huilen is erg krachtig en kan lang duren. Veelal zijn er langere huilbuien per dag. Je kunt ook duidelijk zien dat je kindje pijn heeft.
Over het algemeen beginnen de krampjes tussen de tweede en derde week na de geboorte. Soms wat eerder. Na drie maanden komen ze nog maar zelden voor. Soms lijkt het net of de buikkrampen van het ene op het andere moment zijn verdwenen.
Tips
- Verwarm de buik van de baby met een (niet te hete!) kruik of met warme doeken.
- Doe de baby in een warm badje.
- Draag de baby rond op uw onderarm, zodanig dat hij met zijn buik op de muis van uw hand ligt (de druk op zijn buik is prettig).
- Draag de baby over uw schouder, zodanig dat de schouder druk uitoefent op zijn buik.
- Geeft u borstvoeding, dan kunnen ook de volgende tips een nuttig effect hebben.
- Laat uw baby tijdig boeren.
- Laat uw baby de eerste borst zelf helemaal leegdrinken vóór de tweede borst wordt aangeboden.
- Voed uw baby zodra u de eerste hongersignalen waarneemt (wakker worden, onrustig gedrag vertonen, de handjes naar de mond brengen, smakken) en voorkom huilen van de honger.
Raadpleeg bij twijfel altijd een medisch deskundige.
…………………………………………………………………………………………………………………..
Informatie over darmkrampjes
Baby’s kunnen in de eerste maanden soms heftige darmkrampjes hebben. Dat is heel normaal. Het maakt niet uit of je flesvoeding of borstvoeding geeft, bijna elke baby heeft er wel eens last van. Dit komt doordat hun maag-darmkanaal nog niet helemaal goed is ontwikkeld. Vaak komen de krampen een half uur tot een uur na het voeden. Je baby maakt dan een boze indruk: het heeft de vuistjes gebald, schopt krachtig met de voetjes en huilt aanhoudend. Soms gaat dit gepaard met diarree of juist het uitblijven van de ontlasting. Het buikje kan een beetje opgezet zijn, wat een teken kan zijn van gasophoping in de darmen.
Omdat baby’s vaak aanhoudend huilen als ze last hebben van darmkrampjes en hierdoor niet altijd doorslapen, voel je je als ouder weleens machteloos. Gelukkig kun je wat doen om de klachten te voorkomen of om de pijn te verzachten.
Tips
Je kunt proberen krampen te voorkomen door het buikje van je baby na de voeding zachtjes te masseren. Masseer je baby’s buikje met ronde bewegingen in de richting van de klok (omdat zo hun darmen lopen). Ook een warm badje kan de pijn verlichten. Over het algemeen is het aan te raden je baby rustig te laten drinken. Neem de tijd voor het voeden en laat je baby tussendoor en achteraf boeren.
Krampen door ingeslikte lucht
Als ingeslikte lucht tijdens de voeding de oorzaak is, helpt het vaak om de baby te laten boeren na het voeden.
Krampen na flesvoeding
Om het inslikken van lucht tijdens flesvoeding te voorkomen, dien je ervoor te zorgen dat de speen tijdens het voeden voortdurend vol is met melk. Het gat van de speen mag niet te groot, maar ook niet te klein zijn. Ook kan het helpen om de flesvoeding aan te maken met mineraalwater in plaats van kraanwater.
Krampen na borstvoeding
Als je borstvoeding geeft, kan je baby last krijgen van bepaalde voedingsstoffen die je zelf hebt gegeten (zoals kool, knoflook of ui). Probeer deze voedingsstoffen dan ook zo veel mogelijk te vermijden.
Raadpleeg bij twijfel altijd een medisch deskundige.
…………………………………………………………………………………………………………………..
Informatie over doorkomende tandjes
In het eerste levensjaar, zo vanaf de 6 of 7 maanden, krijgt je kindje de eerste tandjes. Het doorkomen van de eerste snijtandjes, boven en onder, geeft meestal weinig problemen. Je kunt het herkennen aan het wat opgezwollen, vaak rode tandvlees en als je met je vinger aan het tandvlees voelt, voel je een harde bobbel en soms al een puntje zitten. Ook kan je kindje wat meer gaan kwijlen.
Wanneer de kiezen(rond het eerste jaar) en hoektanden (vanaf plm. 18 maanden) doorkomen, kan dat voor meer problemen zorgen. Je kindje kan er echt niet lekker van zijn, eten is moeilijk en pijnlijk en de wang kan warm en koortsig aanvoelen. Daarbij kan je kindje ook last hebben van oorpijn en diarree. Vaak is het druk en onrustig en wil het overal op kauwen.
Tips
Om de pijn een beetje te verlichten helpt het vaak om met je vinger zachtjes het tandvlees te masseren. Ook een gekoelde bijtring kan helpen.
Raadpleeg bij twijfel altijd een medisch deskundige.
…………………………………………………………………………………………………………………..
Informatie over luieruitslag / rode billen
Luieruitslag is de huiduitslag die bij baby’s ontstaat op de billetjes en andere huidgebieden die door een luier worden bedekt. De babyhuid is heel gevoelig en raakt snel geïrriteerd door een natte luier. Het gevolg is een rode, schrale huid, met daarbij soms pijnlijke open plekken. De huiduitslag kan ook worden veroorzaakt door irriterende stoffen in zeep of wasmiddelen en chemische stoffen in wegwerpluiers of billendoekjes.
Tips
Als je baby last heeft van luieruitslag is het belangrijk om je baby zo vaak mogelijk te verschonen, en de huid te wassen met water (en geen zeep of geparfumeerde billendoekjes te gebruiken). Laat je baby regelmatig met blote billetjes liggen of kruipen, zodat de huid goed kan drogen.
Raadpleeg bij twijfel altijd een medisch deskundige.
…………………………………………………………………………………………………………………..
Informatie over de ingrediënten
Chamomilla
Chamomilla, kamille, wordt in de homeopathie toegepast ter verlichting van pijn en onrust. Chamomilla staat in de homeopathische literatuur vooral bekend om haar kalmerende eigenschappen. In de homeopathische geneeskunde wordt het ook toegepast bij buik- en darmkrampjes bij baby’s. Chamomilla wordt bereid uit de bloemhoofden van de kamille.
Calendula officinalis
Calendula officinalis, goudsbloem, wordt in de homeopathie toegepast als ontstekingsremmer, ter stimulering van de vorming van granulatieweefsel (wondheling) en ter vermindering van littekenvorming. Calendula officinalis wordt bereid uit de verse bloeiende bovengrondse delen van de plant.

Heel Traumeel S Spier- en gewrichtsgel
Bevat o.a. Arnica montana, Calendula officinalis en Symphytum officinalis
