Spring naar content

Auto-immuunziekten

Zoek op gezondheidsklacht.

Auto-immuunziekten

Normaal gesproken probeert ons immuunsysteem ons lichaam te beschermen tegen ziekten door ziekteverwekkers af te weren. Auto-immuunziekten ontstaan doordat het immuunsysteem lichaamseigen cellen en stoffen als lichaamsvreemd ziet. Het lichaam gaat dan antistoffen tegen de eigen weefsels vormen. Dat kan tegen het hele lichaam zijn, maar ook bestaan uit een gerichte aanval op specifieke organen in het lichaam.

De exacte oorzaak van auto-immuunziekten is nog steeds niet duidelijk. Erfelijkheid lijkt een rol te spelen, maar ook omgevingsfactoren kunnen van invloed zijn.

We kennen ruim tachtig verschillende vormen van auto-immuunziekten met uiteenlopende bijbehorende symptomen. Daarbij zijn ontstekingsverschijnselen in (delen van) het lichaam een veelvoorkomend kenmerk. Voorbeelden van auto-immuunziekten zijn eczeem, reuma, de ziekte van Crohn, psoriasis.

Tips

Bij auto-immuunziekten worden periodes met pijn en andere klachten doorgaans afgewisseld met perioden waarin een patiënt relatief klachtenvrij is. Over het algemeen is er met de juiste medische zorg redelijk goed te leven met auto-immuunziekten. Wel kun je als patiënt in het dagelijks leven vaak erg belemmerd worden door je klachten, waardoor je regelmatig gas terug moeten nemen en niet zo actief in het leven kunt staan als andere mensen.

In veel gevallen kan homeopathie bijdragen aan verlichting van de klachten bij auto-immuunziekten. Bezoek hiervoor een homeopaat.

 

Dit is geen zelfzorgindicatie. Raadpleeg bij twijfel altijd een medisch deskundige.

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.