AcneAcne is een ontsteking van de talgkliertjes in de huid. Hierdoor ontstaan mee-eters of puistjes. Acne komt voor op plekken waar veel talgkliertjes zitten, zoals je gezicht, nek, borst, bovenrug en/of bovenarmen.

Meestal wordt acne veroorzaakt door hormonale veranderingen. Deze zetten de talgklieren aan tot een hogere productie. Talgklieren scheiden via poriën en haarzakjes vettige huidsmeer (talg) uit. De kliertjes raken verstopt met talg: je krijgt een mee-eter. Als er in de mee-eters bacteriën terecht komen, gaan ze ontsteken. Er komt dan pus in en er ontstaat een puistje. Als de acne ernstig is en lang duurt, kun je er zelfs littekentjes aan overhouden.

Behalve hormonale veranderingen kunnen er ook andere oorzaken zijn voor het ontstaan van acne: cosmetica, olie- of teerproducten, de overgang naar een ander klimaat of ongezonde voeding.

Tips

  • Houd de huid met acné goed schoon, maar gebruik geen agressieve middelen.
  • Raak de aangedane plekken zo min mogelijk met de handen aan en ga ook geen puistjes of mee-eters met de hand uitdrukken. Dan wordt er juist talg in de huid geperst en kan er gemakkelijk een ontsteking ontstaan.
  • Spanningen en negatieve emoties werken averechts. Neem dus op tijd rust en slaap voldoende uren.
  • Regelmatig wandelen in de frisse lucht kan heel effectief zijn.
  • Drink anderhalf tot twee liter per dag (liefst mineraalarm bronwater). Uitscheidingsorganen kunnen dan goed hun werk doen.
  • Kies voor gezonde, zoveel mogelijk onbewerkte voeding.

Raadpleeg bij twijfel altijd een medisch deskundige.

Wij streven er continu naar onze informatie zo evenwichtig en compleet mogelijk te maken. Mist u informatie over ingrediënten of producten? Laat het ons weten! Stuur een email naar: info@vereniginghomeopathie.nl.