Zomer(liefde) in de Hortus

Zomer 2018: een seizoen van veel zon, droogte en oogsten. Oogsten voor binnen- en buitenlandse afnemers, onder andere de Remedy Bank, DHU, Weleda en kruidenhuis de Maretak. Planten die geoogst worden zijn bijvoorbeeld kamille, zilverschoon, smeerwortel en knoflook. Met liefdevolle hand worden ze als gehele plant, alleen de wortel of de bloempjes, van het land gehaald. Hortus-kruiden als basis voor natuurlijke geneesmiddelen als homeopathie en kruidenremedies.

Zomer 2018: vrijwilligers die in groten getale gehoor geven aan de oproep om te komen helpen met oogsten. Zaden verzamelen. Kannen water met munt, gember en sinaasappel om de dorst te lessen, met liefde bereid door de (vrijwillige) gastvrouwen.

Beginnen om 7 uur in de morgen om de warmte voor te zijn. ‘Smeren jullie je wel weer goed in vandaag (factor 30-50)?’ ‘Kijk, er zijn weer ijsvogels!’ Zestig (60!) keer beregenen tot nu toe vanwege de droogte. Er wordt hard gewerkt bij Hortus Alkmaar.

Zomer 2018: foto’s maken van planten in bloei, met of zonder insect.

Geduld… mooie plaatjes: Bryonia (heggenrank) met bij, Oost-Indische kers met bij, zaadbekertjes van de koekoeksbloem, heel fotogeniek. Vlinders in allerlei soorten en maten, op bloem of bloeiwijze. Een haas. Zonnebloemen! IJsvogel… blauwe flits, vlak over het water… ontsnapt aan de digitale lens. (Mooie plaatjes, mede dankzij fotografiecursus, gevolgd bij… de Hortus. Voor aanbod activiteiten/cursussen zie: www.hortusalkmaar.nl)

Zomer 2018: bezoekers van allerlei nationaliteiten die ons toch maar mooi weten te vinden op die unieke stek op de Beverkoog in Alkmaar. ‘Wilt u misschien een rondwandeling mee? En weet u al dat u ook vriend van de Hortus kunt worden? De koffie/thee met appeltaart staat voor u klaar in de kas.’ Genieten van deze groene oase in deels industrieel gebied.

Omwonenden en anderen die hebben gehoord dat de Hortus steun kan gebruiken en op allerlei manieren hun steun betuigen. www.redhortusalkmaar.nl

Hortus Alkmaar heeft er vele vrienden bij sinds deze zomer: dankbaar!

Liefde voor de Hortus komt in vele vormen.

 

Paula Bos, vrijwilliger.

Gerelateerde onderwerpen

Gerelateerde content

No related posts found.