Wie zijn we?

Afgelopen weekend onze zomervakantie geboekt. Terwijl ik me verdiep in het land en de omgeving en alvast prachtige afbeeldingen van de natuur op mijn computer voorbij zie komen moet ik denken aan een interviewreeks die ik voor het Homeopathie Magazine heb gedaan. Het thema was: Grenzeloze Homeopathie. De centrale vraag in de reeks was: In welke mate zorgt de geschiedenis of de geografie van een land voor specifieke klachten van patiënten?

Een interview dat me destijds bijzonder geraakt heeft was met homeopate Ana Isabel Neto in Portugal. Ze vertelde over haar land: ‘Portugal heeft haar wortels in de Keltische en de Arabische cultuur. Dat is te zien aan onze huizen, mozaïeken, dichters, literatuur en fado. Ruim 10 miljoen mensen wonen er in Portugal. De vergrijzing neemt sterk toe. Veel jonge mensen uit het platteland vertrekken, op zoek naar een betere toekomst, naar andere Europese landen.

Ik denk dat we als land een gebrek aan zelfvertrouwen hebben. Dit is begonnen aan het eind van de zeventiende eeuw, toen we onze onafhankelijkheid kwijtraakten. Eerst aan Spanje en later door invasies aan de Fransen. Als gevolg daarvan verloren we ook onze handelsposten en koloniën. Toen is het gevoel begonnen dat “anderen” beter zijn dan wij, en dat gevoel bestaat vandaag de dag nog. Het wordt ook steeds getriggerd door vergelijkingen in de media, zoals: “Portugal is een van de meest achtergebleven landen van Europa.” Als we zoiets lezen komt het niet meer in ons op om te denken dat er veel moois en goeds in Portugal is. Ons klimaat is heerlijk, we hebben een prachtig landschap en fijne mensen. In plaats daarvan denken we: “Ja, ze hebben gelijk, zo is het.” Dat remt ons in onze dromen en ambities.’

Na het gesprek met Ana Isabel realiseerde ik me dat we in Nederland een groot zelfvertrouwen hebben opgebouwd. We zijn maar met weinig maar we hebben een sterke economie en doen het buiten proportioneel goed op Olympische Spelen en op het wereldtoneel maken we graag onze opwachting. Ik had me niet gerealiseerd hoe we dat meenemen en uitdragen, hoe de prestaties van een land ons ‘zijn’ kleuren. Wellicht iets om bij stil te staan de komende zomervakantie als je naar het buitenland gaat.

Klik hier voor de link naar het artikel over homeopathie in Portugal.

 

Manon Bruins is redacteur van HM en klassiek homeopaat. Ze is getrouwd en moeder van vier kinderen. In deze column schrijft ze over haar gezin en haar vak.

www.homeopathiepraktijk.net

Manon Bruins

Manon is redacteur van HM en klassiek homeopaat. Ze is getrouwd en moeder van vier kinderen. In deze blog schrijft ze over haar gezin en haar vak.

www.homeopathiepraktijk.net

Meer blogs van Manon Bruins

Gerelateerde onderwerpen

Gerelateerde content

No related posts found.