Welterusten

Bijna wekelijks melden zich ouders in mijn praktijk met een baby of kindje tussen de twee maanden en de drie jaar oud. Belangrijkste klacht is: ‘ons kindje kan heel slecht in slaap komen’ of ‘in slaap vallen lukt wel, maar hij/zij wordt vier keer per nacht wakker’. Sommige ouders zijn radeloos, hun kindje heeft zowel met inslapen als met doorslapen grote moeite. Wanneer ze in de praktijk komen is alles wat voor de hand ligt wel geprobeerd en gedaan.

Wat speelt er?

In de homeopathie zijn er tientallen middelen die werkzaam kunnen zijn bij het beter in- en doorslapen. Het is de uitdaging om het middel te vinden dat precies past. Kinderen in deze leeftijdsgroep kunnen nog niet verwoorden wat er speelt. De ouders spelen dus een grote rol bij het vertellen over hoe het ’s avonds en ’s nachts gaat. En dan is het puzzelen geblazen: wat speelt er bij dit kindje? Is er sprake van krampen/pijn, hongergevoel, eenzaamheid, moeite met overgang en loslaten, overprikkeling, doorkomende tandjes, te warm, te koud, nachtangsten etc.

Soms kunnen ouders duidelijk vertellen wat er speelt, een andere keer is het niet zo duidelijk. Wat wel bijna altijd het geval is: in de spreekkamer zie ik een wolk van een baby die zoet in de wandelwagen ligt te slapen. Kinderen hebben gevoel voor humor. 

Filmpje

Wat de laatste jaren een fijne hulp is geweest bij het vinden van een passend middel voor slapeloze kindjes is de smartphone. Als het eerste voorschrift geen verbetering geeft, vraag ik de ouders om een aantal video opnames te maken van de probleemmomenten ’s avonds of ’s nachts. Die filmpjes geven vaak zoveel aanwijzingen dat het tweede of derde voorschrift wel ‘raak’ is. Het is beter zichtbaar hoe snel een kindje zich laat troosten, wat het lichaampje doet (afzetten, of juist vastklampen), hoe de ogen staan (wild, angstig, boos, verdrietig), welke beweging een ouder inzet (zacht en rustig wiegen, of juist wat steviger heen en weer marcheren), of praten een kindje rustiger maakt, of juist niet.

Kortom, al die dingen die ouders in een consult niet benoemen omdat het voor hen inmiddels zo’n gewoonte is geworden. Juist die specifieke symptomen zijn aanwijzingen naar een passend middel, en naar nachtrust voor een heel gezin.  

 

Manon is redacteur van HM en klassiek homeopaat. Ze is getrouwd en moeder van vier kinderen. In deze blog schrijft ze over haar gezin en haar vak. 

www.homeopathiepraktijk.net 

 

Manon Bruins

Manon is redacteur van HM en klassiek homeopaat. Ze is getrouwd en moeder van vier kinderen. In deze blog schrijft ze over haar gezin en haar vak.

www.homeopathiepraktijk.net

Meer blogs van Manon Bruins