Welke patiënt is je voor altijd bij gebleven?

Deze vraag kreeg ik laatst van een journalist die mij interviewde. Ik moest even nadenken over het antwoord, want zo vaak krijg ik deze vraag niet.

De casus waar ik nog steeds kippenvel van krijg is die van Fenna, een meisje van 18 maanden. Haar moeder kwam in eerste instantie voor haar andere dochter maar nam haar altijd mee. Wat mij opviel was haar onderuitgezakte houding. Een van haar ogen draaide weg en ze keek me met zo’n gelukzalige glimlach aan, dat je er zelf spontaan van ging lachen. Fenna zei niets, deed niets, kon niks vasthouden, kon niet zitten of staan. Ze lag daar gewoon maar te liggen. Haar voetjes waren naar binnen gedraaid.

Uiteindelijk maakte de moeder voor Fenna ook een afspraak omdat ze steeds verkouden was. Als baby’s bij mij in de praktijk komen, dan onderzoek ik ze altijd lichamelijk. Ik pak ze daarbij ook altijd even op om te zien hoe sterk ze zijn. Dit meisje gleed zo uit mijn handen omdat ze helemaal slap was. Toen ik haar rechtop wou zetten, viel ze steeds om. Moeder vertelde dat ze om de dag fysiotherapie kreeg, maar dat het niet hielp. Moeder vertelde huilend dat de fysiotherapeut zei dat Fenna nooit zou kunnen lopen.

Na het ontstoren van de DKTP/HIB/pneumokokken vaccinaties knapte ze zienderogen op en was de chronische verkoudheid over. En wat er toen gebeurde mag oprecht een wonder heten. Binnen een maand ging Fenna van haar rug op haar buik draaien. Haar ogen gingen recht staan. Ze begon woordjes te zeggen. Ze begon dingen te pakken en haar voetjes gingen rechter staan. Het constitutiemiddel calcium phosphoricum ondersteunde de verdere ontwikkeling. Na een paar maanden kon ze kruipen en staan. Ze kon haar hoofd rechtop houden en als ik haar nu optilde kreeg ik weerstand; ze had spierkracht.

Als ik dit zo opschrijf ontroert het me – 15 jaar later – nog steeds; Dat de homeopathie zo’n verschil heeft mogen maken in het leven van een kind dat door medici tot een rolstoel veroordeeld was.

 

Vanja Wierenga is klassiek homeopaat en docent in de homeopathie

www.cvkh.nl

www.vanjavitaal.nl

Vanja Wierenga

Vanja Wierenga is homeopaat en docent, en heeft een praktijk in Groningen www.cvkh.nl 

Zij heeft een online training EHBO met homeopathie voor kinderen ontwikkeld, zie www.vanjavitaal.nl

Meer blogs van Vanja Wierenga