Spring naar content

Vuurwerkangst

Blog

Door Nancy Groeneveld, 2019-11-12 12:37

Vuurwerkangst

De bladeren vallen met bosjes uit de bomen. De prachtigste paddenstoelen schieten uit de grond. De warme dagen zijn voorbij en de dagen worden korter. Ik vind het niet erg ondanks dat ik een echt zomermens ben. Door de herfst en winter geniet ik in april des te meer van het eerste voorjaarszonnetje. Maar voordat het zover is moeten er altijd weer een aantal hobbels worden genomen.

De periode rond de kerstdagen is voor velen een fijn samenzijn met familie en vrienden maar niet voor iedereen. Het is ook een tijd van gemis van geliefden of eenzaamheid. Het weer wordt slechter, de wegen gevaarlijker en de overvallen en plofkraken nemen toe. En dan de jaarwisseling. Dit is het moment waarbij de dieren aan het kortste eind trekken. Ik heb er al eerder over geschreven maar wil toch weer even aandacht voor vuurwerkangst bij dieren.

Vorig jaar werd ik na de jaarwisseling gebeld door een klant van mij. Haar paard kon niet meer opstaan. Vlak naast de wei had men bedacht om vuurwerk af te steken. Het dier is daar zo van geschrokken dat hij op hol is geslagen en door het draad is gelopen. Hij had zich ernstig bezeerd en alle spieren en pezen overbelast. Na veel geduld, verschillende behandeling en homeopathische middelen is hij er weer bovenop gekomen.

Ik vraag mezelf dan echt af wat deze mensen bezielt om bewust vuurwerk af te steken in de buurt van dieren. Zo ook een man die met zijn hond naar een vuurwerkshow stond te kijken. Je zag dat het dier in paniek was. Ik sprak hem erop aan maar dat maakte geen verschil. Wat is dat? Egoïsme, domheid?
Ik ben zelf altijd thuis met de jaarwisseling. Een kwartier voor middennacht zet ik de schaapjes op stal. Uit voorzorg. Een paar jaar geleden renden ze van angst bijna door de afrastering heen en toen we nog in Barendrecht woonde vond ik vaak op nieuwjaarsdag afgeschoten vuurpijlen in de wei. Daar zijn zelfs een keer de coniferen in de fik gegaan door een vuurpijl. Er is mij verteld dat mijn toenmalige schapen Domoor en Snuit naast de brandweermannen stonden te kijken naar het blussen. Ik zie het al hellemaal voor me. Mijn katten reageren verschillend. Kitty vindt het best, tot op zekere hoogte maar Waylon is heel erg bang en kruipt weg. Ik wil er dan voor ze zijn en ze indien nodig ondersteunen met homeopathische middelen.

Wat opvalt is dat dieren die bang zijn voor vuurwerk vaak in het normale leven ook al erg gevoelig zijn voor geluiden. Daarom is het belangrijk dat je het dier constitutioneel behandelt. Je geeft dan niet alleen een kalmerend middel op de dag van het vuurwerk maar zoekt een homeopathisch middel dat past bij het totaalbeeld van het dier. Je kijkt dan naar alle lichamelijke en psychische klachten die er zijn. Daarnaast neem je het karakter en het gedrag van het dier ook mee.

Het juiste middel kan ervoor zorgen dat het dier minder onzeker en angstig wordt. Het is belangrijk dat je niet pas begint met het middel geven aan je dier als er al vuurwerk wordt afgestoken; dan ben je eigenlijk te laat. Je kunt dan natuurlijk nog wel een EHBO/acuut middel geven om de ergste stress/angst weg te nemen.

Dus kom nu alvast in actie om uw huisdier zo goed mogelijk door het vuurwerkgeknal te begeleiden!

 

Nancy Groeneveld is klassiek homeopaat voor mens en dier.

www.homeopathiehelptmensendier.nl

 

 

Angst   Dieren   Vuurwerkangst  

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.