Spring naar content

Vuurwerkangst

Blog

Door Nancy Groeneveld, 2018-10-25 11:44

Vuurwerkangst

We zitten al weer in oktober. De bladeren vallen van de bomen. Terwijl ik deze blog aan het schrijven ben is het echter nog prachtig zomerweer met zelfs temperaturen van 23 tot wel 25 graden.

Na deze fantastische soms wat erg hete zomer gaan we weer richting de jaarwisseling. Je denkt misschien waar heeft ze het over, want dat is nog zo ver weg. Maar voor veel diereigenaren is het nu de tijd om te gaan nadenken wat ze kunnen doen tegen de vuurwerkangst van hun geliefde huisdier. Er zijn hondeneigenaren die een vakantie boeken op een plek waar geen vuurwerk wordt afgestoken. Maar niet iedereen kan of wil dat en met katten, paarden of kleinvee is dat ook niet zo makkelijk.

Dieren die gevoelig zijn voor vuurwerk zijn vaak ook schrikachtig bij onweer en plotselinge (harde) geluiden. Dit kan al van kleins af aan zijn of later zijn ontstaan na een traumatische ervaring. Bijvoorbeeld dat er vuurwerk naar het dier is gegooid. Ook bepaalde entingen zoals het rabiësvaccin kan een grotere geluidsgevoeligheid geven maar dit even ter zijde.

Er zijn verschillende dingen die je kan inzetten bij vuurwerkangst. Bij honden kan het gebruik van een vuurwerk CD er voor zorgen dat het dier aan de geluiden went. De dierenarts kan verschillende reguliere medicijnen en/of voedingssupplementen voorschrijven. Er zijn echter medicijnen die de spieren verslappen maar juist de geluidsgevoeligheid verhogen. Dit is heel traumatisch voor een dier. Je kunt niets met je lichaam, niet vluchten terwijl de angst heel hevig is.

Met homeopathische middelen kun je op een aantal manieren werken. Het middel of de middelen alleen inzetten tijdens de acute situatie. Je geeft dan een middel als het dier angstgedrag vertoont. Beter is om het constitutiemiddel uit te zoeken. Dat wil zeggen het homeopathisch middel dat het best past bij het totaalbeeld van het dier. Je kijkt dan naar alle klachten die er zijn, maar ook naar het karakter en gedrag van het dier.

Vaak is het dier daarna beter in balans en minder gevoelig voor harde geluiden. Je zorgt dat je ruim voor de jaarwisseling het constitutiemiddel van het dier hebt laten uitzoeken bij een dierhomeopaat en indien nodig herhaal je het middel rondom de jaarwisseling nog een aantal keer.

Ik heb een hondje in de praktijk dat haar baasje elke keer zelf om het homeopathische middel komt vragen zodra er onweer in de lucht zit. Ik vroeg haar een keer water te geven i.p.v. het middel maar Tara trapte daar niet in en bleef net zo lang zitten totdat ze haar constitutiemiddel had gehad. Dieren weten zelf het beste wat ze nodig hebben. Zo bijzonder!

 

Nancy Groeneveld is klassiek homeopaat voor mens en dier.

www.homeopathiehelptmensendier.nl

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.