Spring naar content

Voormalig homeopathisch ziekenhuis

Blog

Door Jan Hoes, 2023-03-16 10:12

Voormalig homeopathisch ziekenhuis

Mijn vrouw en ik logeren graag in het prachtig, rustig en in het groen gelegen hotel op landgoed Ehzerwold in Almen, een klein dorpje nabij Hanzestad Zutphen.  

Als we gingen eten lag er onder het bord altijd een vrij uitgebreide placemat met uitleg over het landgoed, waarop je kon lezen dat het voorheen ook een sanatorium was geweest voor TBC-patiënten. Aan de wand rond de grote eetzaal was er een foto te zien met patiënten die daar buiten lagen te kuren in bedden, geplaatst tegen de zijmuur van het gebouw. 

Intuïtief had ik me tot deze plek aangetrokken gevoeld, maar ik was wat betreft het hotel en het landgoed afgegaan op de foto`s van de website. Ik realiseerde me het intuïtieve aspect pas toen mij in november 2022 gevraagd werd om een artikel te schrijven voor deze website over Nicolaas Voorhoeve, ook oprichter van de KVHN. Ik gebruikte als bron daarvoor het boek van Bert Koene over de familie Voorhoeve, dat in 2022 was uitgekomen.

Tot mijn verbazing las ik daarin dat de in 1865 in Leiden geboren homeopathisch arts Pieter Leendert van der Harst, die in 1906 zonder succes geneesheer-directeur had willen worden van het eerste homeopathisch ziekenhuis in Oudenrijn, in 1910 in Almen ging wonen en daar dorpsdokter werd. Hij had kennis gekregen met de gefortuneerde en gescheiden Clara Janssen, die de bouw van een ziekenhuis op het landgoed bij Almen bekostigde.

Zij noemde het ziekenhuis naar haar vader, tabakshandelaar in Amsterdam, het P.W. Janssen ziekenhuis. Van der Harst zou later met haar trouwen. Op 16-6-2015 opende hij dit homeopathisch hospitaal, dat maar drie jaar standhield. Boven de hoofdingang van het ziekenhuis zijn afbeeldingen van enkele bronnen van homeopathische middelen te zien: zoals een slang, inktvis, spin, een bij en een pad. Er is dus een link tussen het hotel en conferentie-oord nú en de homeopathie wat ik niet wist, maar wellicht wel intuïtief.  

 

Jan Hoes is arts voor homeopathie (niet praktiserend) en redacteur voor HM.

 

Bronnen:

Bert Koene: Hoe strenge protestanten de homeopathie kaapten

ehzerwold.nl

   

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.