Volkslied

Hebt u het al geprobeerd, mijn versie van het EU-volkslied: ‘Weil nichts sein kann, was nicht sein darf’ op de muziek van het slotkoor van de 9e van Beethoven? Klopt precies, nietwaar? Niet geprobeerd, nou ja, ook goed, het ging om het idee.

Ik heb u al gezegd dat ik mij pas met politiek inlaat sinds het mijn homeopathie – en die van u – raakt. Maar ik merk wel dat politiek steeds vaker mijn comfortzone binnensluipt. Neem nou die kwestie daar in Catalonië. ‘Binnenlandse aangelegenheid van de Spanjaarden’ kun je dan zeggen. Maar als je nu – zoals ik – een dochter in Catalonië hebt wonen, komt het toch dichterbij. Wat vind jij daar nou van, jouw dochter woont toch daar in de buurt van Barcelona!? Als Nederlander hoor je nu eenmaal van alles iets te vinden. Dat brengt mij in een moeilijk parket. Want het is niet alleen zo dat ik mij nooit met politiek heb ingelaten, maar het is nog veel erger: ik heb er geen verstand van. Ik begrijp niets van geharrewar, gekissebis en polarisatie in plaats van samenwerking. Ik heb me laten vertellen dat er zelfs politici zijn die het maar onhandig vinden om een visie te hebben. ‘Zoals de Europese wind waait, waait mijn jasje’ dan maar?

Nu is het zo dat ik wel verstand heb van menselijke verhoudingen. Dat durf ik in alle bescheidenheid te zeggen nu ik zo langzaamaan tot de oudere jongeren begin te behoren. Ik zie voornamelijk de grote lijnen; dat schijnt bij de leeftijd te horen.

Ik zie daar in Catalonië ook wel een grote lijn. En dat heeft zelfs iets met homeopathie te maken. Politiek was die onafhankelijkheid vanaf het begin een verloren zaak, heb ik me laten vertellen en dat zou best kunnen, want het is in 1934 ook niet gelukt. Zonder bondgenoten wordt zoiets natuurlijk nooit wat. Maar de grote lijn die ik zie is dat hier een volk zijn identiteit opeist. Daar ging de Brexit toch ook over? In de grote lijn dan hè. Ik ben natuurlijk geen cultuurhistoricus, maar ik vertrouw dan maar op de analyses van deskundigen, zoals John Ralston Saul (‘The collaps of globalism’). Globalisering heeft het streven in zich iedereen hetzelfde te laten worden. Maar mensen willen niet allemaal hetzelfde zijn. Individuen niet en volkeren met een eigen identiteit ook niet. De evolutie laat ons zien dat er steeds meer differentiatie optreedt in de kosmos. Daar kan zelfs de politiek zich niet tegen verzetten.

In de homeopathie gaat het er ook om wat het ene individu onderscheidt van het andere. Wij mensen hebben een eigen identiteit nodig voor onze zelfverwezenlijking. De homeopathie heeft in dezen een duidelijke visie: het bevorderen van de zelfverwezenlijking van de individuen die ons consulteren. Daar hebben wij gereedschap voor.

Al met al heb ik nu wel de zekerheid dat de politiek in Nederland er borg voor staat dat mijn in Nederland woonachtige kleinkinderen het Nederlandse volkslied op school zullen leren. Stelt mij dat gerust? Nee! Ik vind het een tamelijk nationalistische gedachte. Waarom vindt de regering hier niet dat ze het Europese volkslied op school moeten leren? ‘Alle Menschen werden Brüder.’ Ik zei al, ik snap van politiek helemaal niets. ‘Weil nichts sein kan, was nicht darf.’

 

Fernand Debats is arts voor homeopathie en houdt praktijk in Eindhoven en Middelburg volgens de klassieke homeopathie.

www.quodnatura.info