Vol verwachting klopt ons hart

De decembermaand is voor veel moeders een soort van hordenloop (plannen, organiseren, uitvoeren). En een snelkookpan van emoties, waarvan de meest dominante regelmatig teleurstelling is. Ik ben er jarenlang een kei in geweest – in prachtige tijdschriften lezen hoe ik het graag zou willen zien met de feestdagen. Dus voor vier jonge kindjes kleding gekocht, familiebezoekjes geregeld, cadeaus met zorg uitgezocht, kaarten verstuurd, boodschappen gedaan en 1001 dingen geregeld. En dan zou het ‘Grote Genieten’ moeten gaan beginnen.

Dat zag er in de praktijk vaak als volgt uit: op kerstavond was ik in tranen van de stress en van de frustratie omdat er ruzie was (veroorzaakt doordat ik als een hoogspanningsmast door het huis raasde). Met de kerstdagen was het eten dat ik gekookt had vaak te zout, te zoet, te veel of te weinig. De panty’s waren al gescheurd voordat we in de auto zaten. Kortom; blijheid alom als het weer januari werd en mama normaal ging doen.

Inmiddels heb ik, een beetje, bijgeleerd. Voor mij is het de kunst om geen filmscripts in mijn hoofd te hebben van hoe een ‘geslaagde’ feestmaand (wat dat ook mag zijn) eruit moet zien. Gewoon, we doen ons best en we zien wel hoe het loopt. Dat geeft een zee aan ruimte en rust. En precies dat is er nodig voor een magische kerst. Als je niet de winkels door rent, zie je wat een lieve ogen de daklozenkrantverkoper heeft. Als je je niet blind staart op hoe mooi de nachtmis vroeger was, hoor je hoe prachtig het meisje voor je in de banken zingt. Hoe tof mijn kinderen zijn als ze uit liefde het te exotische gerecht toch opeten, zonder klagen. Dat mijn man in mijn hand knijpt als we door het donker met zijn allen naar huis lopen. Dan heb ik de tijd om dankbaar te zijn voor lieve patiënten die kaartjes sturen of zelfgebakken wafeltjes brengen. Dan struikel je over de wondertjes van december.

Ik wens u van harte een Wondermooie Kerst.

 

Manon Bruins-Maathuis is redacteur van HM en klassiek homeopaat. Ze is getrouwd en moeder van vier kinderen. In deze column schrijft ze over haar gezin en haar vak.

www.homeopathiepraktijk.net

Manon Bruins

Manon is redacteur van HM en klassiek homeopaat. Ze is getrouwd en moeder van vier kinderen. In deze blog schrijft ze over haar gezin en haar vak.

www.homeopathiepraktijk.net

Meer blogs van Manon Bruins