Spring naar content

Vitamine B12 tekort en homeopathie

Blog

Door Vanja Wierenga, 2020-09-15 02:04

Vitamine B12 tekort en homeopathie

Wist je dat jij een vitamine B12 tekort kunt hebben terwijl jouw bloedwaarde binnen de referentiewaarde ligt?

“De ondergrens die meestal wordt gehanteerd om een tekort aan vitamine B12 vast te stellen (minder dan 148pmol./L), is te laag: nieuwe studies laten zien dat een ondergrens van 300-350 pmol/L waarschijnlijk beter is” [1], zo stelt dr. Stabler in 2013.
Waarom is het dan zo dat anno 2020 huisartsen en laboratoria in Nederland nog steeds die ondergrens van 141-148 pmol/L aanhouden?

In de homeopathiepraktijk is een goede kennis van de werking van vitaminen en mineralen heel belangrijk. Zelfs een waarde dichtbij de ondergrens kan al klachten geven. Ik heb een aantal praktijkvoorbeelden van mensen waarbij de bloedwaarde voor B12 “goed” genoemd werd, maar suppletie met vitamine B12 en de ondersteuning via de homeopathie voor een verbeterde opname in het lichaam zorgde, zodat klachten zoals polyneuropathie, gewrichtspijn, vermoeidheid, en een ondraaglijke tinnitus werden verholpen. Want alleen toediening van vitamine B12 geeft vaak een beperkt resultaat. Ondersteuning met de homeopathie kan dan wèl een blijvend effect geven.

Een van de meest opvallende is die van Jan, 57 jaar, werkzaam als technisch specialist bij Philips. Alles begon toen hij terugkwam van een zakenreis naar China. Hij had rugpijn en kon nauwelijks nog lopen. Hij had dove en tintelende handen en voeten, en een gevoel van natte sokken. Men dacht een hernia. Later kwam de diagnose polyneuropathie.

“Ik ben verslaafd geweest aan pijnmedicatie, ik bleek ernstige bijwerkingen te hebben” vertelt Jan. Toen is hij 25 kilo afgevallen.

Na alle medicatie gestopt te hebben ontstond er ondraaglijke pijn in de bilstreek, vooral bij zitten. Hij kreeg veel morfine. Een bloedtest laat een vitamine D tekort zien en hij krijgt suppletie. Uiteindelijk belandt hij bij de pijnpoli en het pijnrevalidatiecentrum. Werken gaat niet meer en hij raakt steeds verder in een isolement. Jan is bang in een rolstoel te komen.

Bloedonderzoek laat een grote daling in het vitamine B12 gehalte zien. Maar omdat deze nog binnen de referentiewaarde is, wil de huisarts geen B12-injecties geven.

Zijn hartmedicatie, de pijnmedicatie, de isotopenscan en maagzuurremmers blijken allemaal B12 af te breken. [2]

Ondanks de normaalwaarden starten we met een B12 (Adenosyl/ methylcobalamine) supplement en een homeopathisch middel om de opname te ondersteunen.

Meteen treedt er verbetering op: de doofheid en tintelingen worden veel beter, de pijn in zijn billen is weg (hij kan weer 1,5 uur op een stoel zitten i.p.v. 10 minuten), zijn hartslag is rustiger en het natte-sokken-gevoel is over.

De huisarts is zo verbaasd, dat hij nu wel B12-injecties wil geven.

Na een aantal maanden kan Jan weer salsadansen met zijn vrouw, weer aan het werk en komt hij uit zijn sociale isolement.

 

[1] N Engl J Med 2013;368:149-60. DOI: 10.1056/NEJMcp1113996

[2] www.farmacotherapeutischkompas.nl

Dit artikel is een samenvatting van een groter artikel. Het gehele artikel, met daarin een B12-test, is te vinden op www.cvkh.nl en LinkedIn.

 

Vanja Wierenga is homeopaat en docent, en heeft een praktijk in Groningen. Zij heeft een online cursus EHBO met homeopathie voor kinderen ontwikkeld, zie www.vanjavitaal.nl

 

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.