Vincent van Gogh en homeopathie

Nog voor de corona-uitbraak in Brabant bezocht ik de tentoonstelling ‘Van Gogh’s intimi’ in het Noord-Brabants museum in Den Bosch. Van Gogh, domineeszoon, schilderde in zijn beginjaren vrij donkere werken, zoals ‘de Aardappeleters’. Later vertrok hij naar het Zuid-Franse Arles, juist om licht en kleuren op te zoeken. Vlak voor zijn dood in 1890 kwam het donkere terug, zoals op het schilderij met zwarte vogels boven een korenveld.

Eind 1888 na een heftige confrontatie met zijn vriend Gauguin sneed Vincent zichzelf in een verwarde bui een oor af. Tijdens een opname in een nabij Arles gelegen krankzinnigen-inrichting werden epileptische aanvallen gediagnosticeerd. Bordeelbezoek leverde van Gogh wel gonorroe op maar geen syfilis, dat de geestesverwarring ook zou hebben verklaard.

Op de tentoonstelling zag ik een door van Gogh in Auvers-sur-Oise geschilderd portret van de homeopathische arts Paul Gachet, die hem daar zo nodig homeopathisch begeleidde, en waar hij bevriend mee raakte. Juli 1890, bezig met schilderen in de korenvelden rond Auvers schoot van Gogh zich in de borst. Zwaargewond liep hij terug naar zijn verblijf in het dorp, waar Gachet hem opzocht. De verwondingen werden echter fataal en Vincent overleed 2 dagen later.

Ik vroeg me af welk homeopathisch geneesmiddel dokter Gachet gegeven zou hebben. De thema’s donkerte en geestesziekte associeer ik met de plantenfamilie der nachtschaden waar ook de aardappel bij hoort. Ook een onderbewuste poel van emoties, agressie en angsten voor een donkere dreiging van binnenuit past bij de nachtschades.

Als ik symptomen repertoriseer als ‘zijn lichaam verminken’, ‘suicidaal’, ‘epileptische aanvallen’, ‘religieuze melancholie’ en ‘donkerte’, komen er twee homeopathische geneesmiddelen uit de familie der nachtschaden naar voren: Stramonium en Hyoscyamus.

Het zou me niet verbazen als Gachet gekozen zou hebben voor het geven van Stramonium, gemaakt van de doornappel.

 

Jan Hoes is arts voor homeopathie (niet praktiserend) en redacteur voor HM

www.janhoes.nl

 

 

Jan Hoes

Arts voor homeopathie (niet praktiserend) en redacteur voor HM.

Meer blogs van Jan Hoes

Gerelateerde onderwerpen

Gerelateerde content

No related posts found.