Verwondering

Toen ik me onlangs over het wiegje van mijn net 5 weken oude eerste kleindochter boog, meende ik in haar prille maar heldere oogjes verwondering te zien: ‘Wie of wat zie ik nu voor het eerst’.

Het was de verwondering die ik herkende toen ik, na ‘s avonds aangekomen te zijn per trein in Troistorrent, een plaatsje in het Zwitserse kanton Wallis, ‘s morgens de gordijnen van mijn hotelkamer opengooide en voor het eerst in mijn leven bergen zag.

Het was ook dezelfde verwondering als toen ik als medicijnenstudent iets las over de kinine-test, die Hahnemann bij zichzelf deed en die hem het basisprincipe van de homeopathie bracht, de gelijksoortigheidsregel: ‘Wat iets ziek kan maken, kan het ook genezen’. Wat een revolutionaire vinding! Haaks staand op de antipathische aanpak van de reguliere geneeskunde, die luidt: ‘Klachten bestrijden met medicijnen, die een tegengestelde werking hebben’. Het leidde mij er toe dat ik na een jaar reguliere ervaring in Oss de open kans liet liggen om daar als huisarts in een gezondheidscentrum te gaan werken, maar zelf een homeopathie praktijk opstartte. Daarin heb ik me ook een dertigtal jaren volop kunnen verwonderen over de helende kracht van de homeopathie bij patiënten van alle leeftijden.  

Lachesis en Atropos

Mijn jongste verwondering op homeopathisch gebied ervaarde ik onlangs, toen ik toevallig iets onder ogen kreeg over Griekse schikgodinnen, die over het menselijk lot beschikten. Er waren er twee, Lachesis, die de lengte van de levensdraad bepaalde, en Atropos, die de levensdraad doorknipte als de tijd gekomen was.

Zij deden me denken aan twee bekende bronnen van homeopathische middelen: de bosmeester-slang Lachesis en de plant Atropa Belladonna. Hun giftige sappen kunnen net als de betreffende schikgodinnen het levenslot negatief  beïnvloeden, maar in gepotentieerde vorm kunnen ze juist een sterk helende en positieve invloed daarop hebben.   

In het leven kunnen we ons blijven verwonderen. Doe het vooral en veel. 

Jan Hoes is arts voor homeopathie (niet praktiserend) en redacteur voor HM.

Jan Hoes

Arts voor homeopathie (niet praktiserend) en redacteur voor HM.

Meer blogs van Jan Hoes

Gerelateerde onderwerpen

Gerelateerde content

No related posts found.