Verhalen

Zo lang ik me kan herinneren ben ik dol geweest op verhalen. Boeken verslond ik. Als klein meisje las ik half verscholen onder de dekens, terwijl het donker mijn slaapkamer binnenkroop en mijn leeslampje al lang uit moest zijn. Ik kon het niet laten, de verhalen hielden mij in hun greep en uit m’n slaap.

Ik las van alles: de avonturen van Winnetou en Old Shatterhand, de dikke pillen van Thea Beckman, de verhalen van het Oude Testament en mijn geliefde Meester van de zwarte molen. De Kinderboekenweek was een hoogtepunt in het jaar, dan mocht ik van mijn ouders een boek uitkiezen.

Na een tijdelijk een dipje op de middelbare school, kwam de liefde voor het lezen in alle hevigheid terug. Er bleken nog veel prachtige boeken te bestaan en mijn reis ging verder. Ik las Arthur Japin, Philippe Claudel en Gail Tsukiyama.

Voor mij waren boeken een inkijkje in het leven zelf, een plek waar ik me kon verzoenen met het leven als het zich van een minder mooie kant liet zien. Al die verhalen over mensen van vlees en bloed boden troost, gaven me het gevoel dat ik niet alleen was. Door te lezen over anderen verwerkte ik de taaie stukken uit mijn eigen leven. Ik verteerde ze en transformeerde ze tot iets waarmee ik verder kon.

Toen ik homeopathie begon te studeren dacht ik vaak na over de personages in de boeken die ik las. Ik mijmerde over homeopathische middelen die bij hen pasten. Het was een spel en tegelijkertijd een voorbereiding op de praktijk.

Als homeopaat werk ik met de verhalen van patiënten: of ze nu mooi, triest, rauw of hartverwarmend zijn, maakt geen verschil. Ik koppel de verhalen aan een homeopathisch middel. En die middelen zijn eigenlijk ook weer verhalen, met hun eigen unieke kenmerken, net als de patiënten. Homeopaten noemen die opvallende kenmerken strange rare and peculiar. Wat maakt dat verhaal van die patiënt nu bijzonder, en welk middel past daarbij? Een telkens terugkerende vraag, met iedere keer een ander antwoord.

 

Lilian Peters is klassiek homeopaat en redacteur van HM

https://lilianpetershomeopathie.nl/

https://www.linkedin.com/in/lilian-peters-a1b3885/

 

Lilian Peters

Klassiek homeopaat en redacteur van HM

Lilianpetershomeopathie.nl

Meer blogs van Lilian Peters