Variëteit, diversiteit: een kracht!

Nog maar recent toegetreden tot de groep hortusbestuurders in ons land, dan gaat een blog al snel over verwondermomenten. Of je legt uit wat je recente motivatie is geweest om voorzitter van Hortus Alkmaar te worden. Beide tezamen genomen heb je al snel een wervend verhaal van hoe goed het is dat er 25 hortussen zijn in ons land. En dat laatste meen ik en meende ik al geruime tijd. Als toerist wist ik bij een tussenstop in een stad altijd wel dat hortus-plekje te vinden met bijzondere ingrediënten, zoals het kapitaal dat op die plekken overduidelijk zit in mensen die zich inzetten, in bijzondere planten en bomen, in de cultuur van vaak eeuwen, in de ligging vaak als groene oase in een stad etc, etc.

De relatie tussen gezondheid en planten en dus ook homeopathie, is heel sterk aanwezig bij Hortus Alkmaar met zijn grote collectie van 1000 verschillende geneeskrachtige kruiden. De levering van homeopathische producten voor een wereldmarkt gebeurt door het bedrijf ‘Remedy Bank’ in Akersloot, dat juist dit jaar is gestart met de levering van oertincturen o.a. gemaakt van planten uit Hortus Alkmaar. En ook in die groep ‘gebruikers’ bevindt mijn gezin zich al jaren en is dus overtuigd van de ‘meerdere wegen die leiden naar’, in dit geval naar gezondheid. Ik ben dus bezoeker en consument en thans ook nog producent, samen met gemotiveerde medebestuursleden en onze uiterst betrokken medewerkers – vrijwillig en betaald.

Na langdurig werkzaam te zijn geweest in ambtenarij en gemeentebesturen, wat herinner je je dan in relatie tot een nieuwe taak, een nieuw werkterrein? Uiteraard de meer operationele zaken, zoals namen van personen die van belang kunnen zijn voor een hortus met ambitie, zoals b.v. de namen van  bestuurders en ondernemers in de regio Alkmaar.

Van bestuurder als bestudeerder (wat vaak door de jachtige tijd minder lukt) is mij het begrip variëteit of diversiteit bijgebleven; een begrip dat door Herman van Gunsteren in zijn werk als professor politicologie in Leiden steeds is  benadrukt. In de democratie gaat het dan b.v. over de eigenzinnige burger die onmisbaar is voor de veerkracht van de democratie . Maar de professor heeft het ook over verschillende visies op wat waar is in de wetenschap. Dit alles als de variëteit die het geheel sterker maakt. Wie op die manier naar systemen kijkt kan alleen maar concluderen dat naast regulier een tweede of derde richting in de geneeskunde i.p.v. een bedreiging juist een kans betekent.

Zonder planten was de evolutie niet gekomen tot waar we nu zijn in de wereld. Gelukkig wordt het belang van planten wereldwijd steeds meer gezien. Hortussen zijn dan ook van groot belang als schatkamers/-bewaarders van erfgoed. Ze zijn educatief interessant en spelen als organisatie in op maatschappelijke trends.

Het bevalt me dus goed.

Hans Cornelisse, voorzitter Hortus Alkmaar

 

www.hortusalkmaar.nl