Terugblik

Ik realiseerde mij laatst dat sommige mensen al meer dan 20 jaar bij mij in de praktijk komen. Ik heb ze mogen begeleiden door vele fasen in hun leven. Van jonge man of vrouw of kind, naar volwassene. Een aantal daarvan zijn zelf weer moeder of vader geworden en komen nu weer met hun kind(eren) voor een homeopathische behandeling bij mij.  

Ik heb ze relaties zien doormaken, of afscheid zien nemen van geliefden. Ze zien bloeien in hun werkende leven, of van baan zien veranderen. Ik heb ze grijs zien worden, en mogen leren van hun levenswijsheid.  

Uit sommige contacten zijn vriendschappen ontstaan. Anderen zijn juist naar mijn praktijk gekomen omdat we privé al vrienden zijn of waren.  

Ik besef mij hoe bijzonder het is om zulke vertrouwensbanden te hebben. En dat allemaal dankzij de homeopathie, die altijd de verbindende factor is. 

Ook hebben deze mensen veranderingen met mij doorgemaakt. Ze hebben mij ontmoet toen ik net afgestudeerd was en ik met 27 jaar een praktijk overnam. Een groentje was ik, en toch hebben ze de zorg voor hun gezondheid in mijn handen gelegd. Later ging ik weer studeren en lesgeven, en kreeg ik zelf kinderen. Ik ging als secretaris bij Homeopaten zonder Grenzen werken en werd uitgezonden naar Afrika. 

De homeopathie zelf heeft ook niet stilgestaan. Zo zijn er door de jaren heen vele seminars die ik gevolgd heb en nog steeds volg. Altijd als ik bij zo’n seminar zit en weer iets nieuws leer, zie ik daarna weer mensen die ik daarmee kan helpen.  

Al deze mensen hebben de vele veranderingen en vernieuwingen in de praktijk ook meegemaakt, zoals twee verhuizingen, en het veranderen van een papieren agenda naar een online boekingssysteem. Van het geven van homeopathische EHBO-cursussen voor groepen, naar het geven van een onlinetraining. Er waren ook vele technische perikelen die nogal wat geduld van hen eisten.  

En steeds bewogen de mensen in de praktijk met mij mee. En ik met hen. Soms zie ik ze een paar jaar niet, maar altijd komen ze weer terug. Als de golven van de zee, als eb en vloed.  

Wie had dat 21 jaar geleden allemaal gedacht? 

 

Vanja Wierenga is homeopaat r-hom® en docent en heeft een eigen praktijk in Groningen www.cvkh.nl 

Ze heeft een online training Eerste hulp met homeopathie voor kinderen ontwikkeld. Kijk op www.vanjavitaal.nl voor meer informatie. 

 

Vanja Wierenga

Vanja Wierenga is homeopaat en docent, en heeft een praktijk in Groningen www.cvkh.nl 

Zij heeft een online training EHBO met homeopathie voor kinderen ontwikkeld, zie www.vanjavitaal.nl

Meer blogs van Vanja Wierenga