Steelwratjes

Steelwratjes (fibromen) zijn goedaardige huidgezwelletjes. Ze komen bij veel mensen voor in de hals, de liezen of de oksels. Ze zijn vaak huidkleurig en voelen zacht aan. In doorsnee kunnen ze variëren van enkele millimeters tot 3 cm. Bijna de helft van alle mensen heeft er wel een paar zitten. De wratjes kunnen geen kwaad, maar zitten soms hinderlijk in de weg. De reguliere behandeling is wegbranden of wegknippen (door een arts!).

Op consult is een vrouw van in de zestig. Ze komt in eerste instantie voor psoriasis. In het vervolgconsult vertelt ze dat de psoriasis in de hals verbeterd is, maar dat het onder haar borsten meer hinderlijk is geworden. Ik vraag of ik even mag kijken. Bij het optillen van het hemd worden tientallen steelwratten zichtbaar. Ze variëren in grootte van een knoopje tot de omvang van een euromuntstuk. De wratten geven problemen met het dragen een beha. Door de combinatie van de psoriasis en de wratten is de huid onder de borst kwetsbaar voor kloofjes en wondjes. De patiënt is daarmee gevoelig voor borstontstekingen – een bacterie vindt dan zijn weg via de wondjes in de huid naar binnen in de borst.

Tijdens de warme zomermaanden speelt inderdaad weer een ontsteking op. We kunnen tot twee keer toe een antibioticakuur voorkomen met homeopathie. Daarnaast schrijf ik middelen voor om de steelwratjes te laten slinken. Na twee weken meldt de patiënte voorzichtig: ‘Er lijkt iets te gebeuren. Er zijn al een paar wratjes afgevallen’. Als ik na drie maanden vraag of ik weer mag kijken is de huid echt onherkenbaar. Er zijn nauwelijks meer steelwratten te zien, en de psoriasis is veel rustiger geworden.

Haar man stond in het begin wat sceptisch tegenover de homeopathische behandeling. Maar na de transformatie van de huid rondom de borsten stelt hij zijn mening bij. Mijn patiënte vertelt haar vriendinnen: ‘het hoeft echt niet! Rond blijven lopen met grote steelwratten op nare plekken!’.

Manon Bruins-Maathuis is klassiek homeopaat en redacteur van HM

www.homeopathiepraktijk.net

Manon Bruins

Manon is redacteur van HM en klassiek homeopaat. Ze is getrouwd en moeder van vier kinderen. In deze blog schrijft ze over haar gezin en haar vak.

www.homeopathiepraktijk.net

Meer blogs van Manon Bruins