Rust

Soms voel ik mij zo gelukkig als ik een middel kan voorschrijven omdat ik weet dat het diegene eindelijk eens rust zal brengen. Een onrustig gevoel is slopend. Geen boek kunnen lezen. Niet gewoon rustig kunnen zitten op de bank. Mediteren, wat is dat? Terwijl er in de stilte zoveel te vinden is. In rust en stilte komt ons gevoel naar boven. Kun je gedachten en emoties verwerken. Zullen spieren zich ontspannen zodat ons lichaam zich kan herstellen en ga zo maar door.

Maar de stilte gaat nog een stap verder: zij geeft ruim baan voor echt contact, echte verbinding – met anderen maar vooral met jezelf – vandaar dat hulp aan anderen niet alleen door een gesprek mogelijk is of door iets te doen. Ook simpelweg in iemands nabijheid ZIJN werkt helend, mits er een liefdevolle ‘stille’ verbinding wordt gemaakt. Een kind doet dit van nature – én een kind spiegelt dus ook jouw rusteloosheid! Maar wat als je de hele dag bezig bent met piekeren en ijsberen, dan staat deze onrust echt contact met jezelf en anderen in de weg.

In de homeopathie worden stoffen verdund en geschud waardoor zij een genezende werking krijgen. Verschillende stoffen welke in pure vorm giftig zijn worden in homeopatische vorm voorgeschreven om onrust te verhelpen. Na inname merk je vaak snel resultaat bij een acute rusteloosheid zoals voor een tandartsbehandeling of een examen. Maar in de praktijk zie ik ook regelmatig mensen die door een chronisch onrustig gevoel al jaren verschillende soorten medicatie slikken, van bloeddrukmedicatie tot slaapmiddelen – wat vaak niet helpt. Zij voelen zich zwak, koud, uitgeput maar bovenal ‘onrustig’.

Als ik rusteloze mensen terugzie en vraag hoe het gaat met ‘de hoofdklacht’ zoals eczeem of hoofdpijn dan wordt dit weggewimpeld. Meestal beginnen zij dan met: ik slaap weer! Dat gejaagde gevoel is er niet meer. Ik kan een boek lezen!

In deze harmonische staat kun je jezelf gezond houden omdat je je rustig voelt, niet alleen als je bezig bent maar óók als je stil zit.

 

Vincent Engel is klassiek homeopaat en redacteur van HM.
www.vincentengel.nl