Rook uit schoorstenen is er nauwelijks

Rook uit schoorstenen is er nauwelijks, bedrijvigheid des te meer en dat veroorzaakt (verkeer)lawaai. In die bedrijvigheid bevindt zich de Hortus van Alkmaar, ooit de productietuin van VSM. 

Aan de ene kant van de tuin ontwaren we door het groen het voormalige pand van VSM, nu Ondernemerstuin geheten, met onderdak voor alle mogelijke kleine bedrijfjes, die met gezondheid, voeding en sport te maken kunnen hebben. Aan de andere kant zit een groothandel in automaterialen, waar dagelijks een tiental bestelauto’s af en aan rijden met bestellingen van auto-onderdelen voor garagebedrijven in de omgeving. 

Dit bedrijventerrein heet de Beverkoog. Je vindt de tuin aan de Berenkoog. Enkele andere straatnamen op het bedrijventerrein zijn Vossenkoog, Wolvenkoog, Marterkoog, Hazenkoog, Wezelkoog. Enkele straatnamen zijn toepasselijk. We hebben al bewoning van een wezel gehad, en misschien nog steeds. Een haas zie ik ook zo nu en dan in de tuin en sporen van de vos heb ik al ontdekt in sneeuw op een van de bruggetjes! Die sneeuw is ook alweer enkele jaren geleden. 

Ik zal niet vergeten even uit te leggen wat met koog bedoeld wordt. Dat is buitendijks land en dat geeft de ligging goed weer. Het bedrijventerrein ligt tussen de strandwal met daarop Sint Pancras in het westen en de voormalige polder Heerhugowaard in het oosten. 

Ondanks de bedrijvigheid is de Hortus een oase van rust met veel planten, maar ook een wezel, een haas, een vos en watervogels in de sloot. O ja, over die sloot kan ik nog vertellen dat die ooit kaarsrecht was. Met hulp van allerlei machines is die jaren geleden leeg gemaakt en de oevers zijn wat minder recht geworden. Aan de ene kant hebben we een steile oever voor de ijsvogel en aan de andere kant kunnen de watervogels zo uit het water aan land stappen. 

En nu komt het! Er wordt geld vrijgemaakt om het bedrijventerreinen groener te maken. Niet met verf, maar met planten! Nou is de Hortus natuurlijk al groen genoeg! Momenteel is de tuin in winterrust, waardoor de paden kunnen worden verlegd, de theekruidentuin kan worden aangepast en tegelijkertijd wordt op het bedrijventerrein gewerkt aan het groener maken van de bedrijvige omgeving.  Het bedrijventerrein promoveert daarmee tot bedrijvenpark, met de nadruk op park. 

Ger Augustus, als vrijwilliger in de tuin werkzaam. 

Gerelateerde onderwerpen

Gerelateerde content

No related posts found.