Rembert Dodoens

Behoort Rembert Dodoens tot uw kennissenkring? Mogelijk is hij bij u bekend als Rembertus Dodonaeus. Dat is zijn naam in het Latijn. Hij is in het jaar 1517 geboren en 68 jaar later overleden. U kunt hem dus alleen maar kennen uit de literatuur.

Hij begon zijn werkzame leven als geneesheer. Dodoens was erg geïnteresseerd in plantkunde. Deze kennis was goed te gebruiken in zijn praktijk als geneesheer. Hij zocht de planten zelf en maakte een beschrijving. Met een aantal planten maakte Dodoens nieuwe medicijnen. Om de werking van het geneesmiddel te onderzoeken bleef hij de patiënten langdurig volgen.

Hoe het zit met de bloempjes en de bijtjes was in die tijd nog onbekend. Dodoens stelde vast dat een vrucht uit een stamper ontstaat, terwijl de functie van de meeldraden volgens hem het beschermen van de stamper was.

Dodoens schreef zijn kennis en ervaringen op. Dat deed hij hoofdzakelijk in de Nederlandse volkstaal. En dan hebben we het over een kruidenboek van ruim 1500 pagina’s. Rond 1600 werd dit boek na de Bijbel het meest vertaald.

En dan krijgt de Hortus Alkmaar een in het Nederlands vertaald exemplaar uit 1618 van het originele Vlaamse kruidenboek geschonken! Maar nu moet u niet meteen op een holletje naar de Hortus komen, want het boek is wel toe aan een restauratie. Is dat eenmaal gebeurd, dan ligt het ter inzage in de Hortus.

Als u een stukje wilt lezen, heeft u wel wat engelengeduld nodig. Het Nederlands in die tijd leest even anders als in onze huidige literatuur. En Dodoens bracht botanische en medische aspecten samen in dit dikke boek.

Na het bewonderen van het boek kunt u de tuin in! Zo’n achthonderd soorten in de Hortus Alkmaar worden voor medische doeleinden gebruikt.

 

Cruydtboeck Rembertus Dodonaeus - Hortus Alkmaar

 

Ger Augustus, vrijwillig tuinman

www.hortusalkmaar.nl

 

 

Gerelateerde onderwerpen

Gerelateerde content

No related posts found.