Red de Hortus! De groene schatkamer van Alkmaar

Bij Hortus Alkmaar staat de klok op 1 voor 12. Deze prachtige plek, een parel die verscholen ligt tussen het grijze beton van het industrieterrein Beverkoog in Alkmaar, dreigt ten onder te gaan aan de steeds verder oprukkende industrialisering.

Wat is er aan de hand?

Fundraisingcampagne om de grond aan te kopen

Het voortbestaan van deze botanische tuin, die is voortgekomen uit de productietuin van homeopathisch geneesmiddelenfabrikant VSM, is in gevaar. De grond waarop de tuin gevestigd is is in handen gekomen van een projectontwikkelaar en de huurbescherming vervalt. De enige manier om de toekomst van Hortus Alkmaar zeker te stellen is de grond kopen. Daarvoor is veel geld nodig en dat moet voor 1 juli 2019 binnen zijn. Anders vervalt ons recht op de koop en zal de tuin plaats maken voor gebouwen en parkeerterreinen. We zetten daarom alles op alles om via fundraising, sponsoring, giften en subsidies het benodigde bedrag te verwerven.

Waarom mag Hortus Alkmaar niet verdwijnen?

Het is een plek waar verleden, heden en toekomst samen komen. Een plek waar de huidige generatie figuurlijk zaait wat de volgende generatie kan oogsten. In de vorm van onderwijs, de overdracht van kennis en kunde. Maar er wordt ook gezaaid in letterlijke zin: ontelbare planten met een geneeskrachtige werking bijvoorbeeld. De toekomst, geplant in de grond. De kracht uit de natuur.

Een plek om te beschermen

Het is een plek om te onthaasten, om tot rust te komen. Een plek die kleur geeft aan de omgeving. De plek waar grijs wordt omringd door prachtig groen. En vurig rood. Kleuren om trots op te zijn. Een unieke plek, die we moeten bewaren en behouden. Waaraan we moeten bouwen om het te kunnen blijven beschermen. Want dat zijn we verplicht. Aan de vorige generaties. Die het al die tijd voor ons hebben bewaakt. En aan de volgende generaties. Zodat ook zij een plek hebben om hun toekomst te kunnen vinden.

Help je mee om de Hortus te redden? Ga naar www.hortusalkmaar.nl

 

Suzanne Glorie, bestuurslid Hortus Alkmaar

Gerelateerde onderwerpen

Gerelateerde content

No related posts found.