Over osteoporose, Afrikaanse vrouwen en astronauten

“Kan homeopathie osteoporose genezen?”, was de vraag van een vrouw die mij belde naar aanleiding van een gebroken rugwervel. Zij was aan het herstellen maar had de diagnose osteoporose gekregen. Ze had zware medicatie waar ze slecht op reageerde, en wilde homeopathie proberen.

Ik legde haar uit dat homeopathie het zelfgenezend vermogen van het lichaam stimuleert en daarbij dus ook de mineralenbalans kan ondersteunen.

Ze kwam op consult en bij de intake werd duidelijk dat ze heel veel napijn had in haar rug met steeds het gevoel dat haar rug zou breken. Dit is een heel typisch symptoom van een belangrijk mineraal middel in de homeopathie, wat ik haar dan ook voorschreef.

Daarnaast legde ik haar uit dat het heel belangrijk is dat ze weerstandstraining zou doen om haar botdichtheid te vergroten. Deed ze aan sport, vroeg ik haar. Nee, ze zat veel in de auto en veel op kantoor. Ze had een hekel aan sport en wandelen deed ze ook niet graag.

Ze dacht dat de extra calciumtabletten van het ziekenhuis en vitamine D wel voldoende zouden zijn.

Niets is minder waar.

De Bantoe vrouwen in Afrika krijgen gemiddeld minder dan 400 mg calcium per dag binnen en hebben geen osteoporose (het advies in Nederland ligt op 900mg/dag). Dat komt doordat ze elke dag 10 kilometer lopen met jerrycans met 10 liter water op hun hoofd. Astronauten moeten na een missie revalideren omdat hun botten zacht zijn geworden doordat veel calcium uit hun botten is verdwenen door de gewichtloosheid in de ruimte.

Ik adviseerde haar weerstandstraining te doen onder begeleiding van een fysiotherapeut. Toen haar spieren sterker werden is ze met haar man lange afstanden gaan wandelen. Eerst had ze veel last, maar naarmate haar conditie vooruit ging, kon ze steeds verder wandelen. Ze raakte gemotiveerd: “Ik begin er zelfs plezier in te krijgen”, zei ze na een aantal maanden. “We plannen hele tochten en kletsen meer dan we ooit gedaan hebben. Het doet onze relatie goed.”

Binnen een half jaar was de pijn helemaal over en na de halfjaarlijkse controle bleek dat haar botdichtheid was toegenomen. Ze blijft trouw wandelen met haar man. Laatst stuurde ze mij een e-mail om te laten weten dat het nog steeds heel goed gaat met haar rug.

 

Vanja Wierenga

Vanja is homeopaat r-hom(r) en docent en heeft een eigen praktijk in Groningen www.cvkh.nl

Ze heeft een online training Eerste hulp met homeopathie voor kinderen ontwikkeld. Kijk op www.vanjavitaal.nl voor meer informatie.

 

Vanja Wierenga

Vanja Wierenga is homeopaat en docent, en heeft een praktijk in Groningen www.cvkh.nl 

Zij heeft een online training EHBO met homeopathie voor kinderen ontwikkeld, zie www.vanjavitaal.nl

Meer blogs van Vanja Wierenga