Onverwachte hulp

Bij het schrijven van mijn blog krijg ik vandaag hulp uit onverwachte hoek. De vertrouwde,  zachte geluidjes van de aanslagen op mijn toetsenbord worden dit keer overstemd door een weliswaar tevreden, maar af en toe toch ook een tikkeltje amechtig klinkend gepuf en gesnurk. Een en ander is afkomstig uit de hondenmand van onze labrador Doc. Met zijn koddige verschijning inspireert hij me onbedoeld tot het schrijven van mijn stukje. Als ik hem daar zo zie liggen met zijn blonde pluizige vacht, z’n oogjes vredig gesloten, en met één oor nonchalant over de rand van zijn mand gedrapeerd, is de helft van mijn werk in feite al gedaan.

In gedachten ga ik terug naar die mooie zomer van 2009, toen we Doc als pup gingen ophalen bij een fokker in Friesland. Ervaring met het opvoeden van honden hadden we niet; wel hadden we Doc aangemeld voor puppy training. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het effect van de cursus te wensen overliet, al was het maar omdat Doc zo z’n eigen ideeën bleek te hebben over de noodzaak van zoiets basaals als luisteren naar de baas. Lief was hij gelukkig wel.

In meerdere opzichten is Doc speciaal. Zo werd hij geboren met een lokaal kraakbeendefect. Met gedoseerde porties speciaal hondenvoer en regelmatig en veel wandelen is het ons gelukt om hem op een gezond gewicht te houden. Op die manier was het mogelijk om overbelasting van zijn gewrichten te voorkomen. Extra ondersteuning in de vorm van acupunctuur, homeopathie en vooral heel veel liefde en aandacht hebben ertoe bijgedragen dat hij, ondanks zijn inmiddels bijna dertien hondenjaren, vandaag de dag nog steeds vrolijk in het rond dartelt.

In de afgelopen weken werd het opeens nog even spannend. Doc had een zwelling in zijn bek die de dierenarts deed vrezen voor een kwaadaardig proces. We hebben hem naar een dierenkliniek gebracht, waar hij uitgebreid is onderzocht. Gelukkig was het loos alarm en ziet het ernaar uit dat hij nog wel even bij ons zal zijn. Zo ook bij het schrijven van deze blog, die er zonder zijn inbreng heel anders zou hebben uitgezien.

Peter Goosensen is klassiek homeopaat en redacteur van hm.

www.homeopaatalkmaar.com