Oktober de 10e maand van het jaar

Oktober is de 10e maand van het jaar in de Gregoriaanse kalender. De naam komt van octo. Dat is Latijn voor acht. Tot 153 voor Christus hadden we te maken met de Romeinse kalender. Het nieuwe jaar begon op 1 maart en dan kom je bij de maand oktober op acht.

Oktober wijnmaand

Oktober wordt ook wel wijnmaand genoemd. In 1792 werd de Eerste Franse Republiek gesticht. En meteen werd er een nieuwe kalender van kracht. Vendémiaire betekent wijnmaand. In de Republiek begon het jaar met de wijnmaand, die, afhankelijk van het schrikkeljaar, op 22, 23 of 24 september begon en  30 dagen telde. En juist in die periode vindt de druivenoogst plaats.

De klimop

In deze tijd valt de bloei van de klimop op. De klimop bloeit van september tot december en is een belangrijke plant in deze tijd voor insecten, op zoek naar nectar en stuifmeel.  Dan is de klimop een van de weinige bloeiers.

In de Oudheid was de klimop toegewijd aan Bacchus. Bacchus draagt een klimoprank om zijn hoofd en om zijn staf. Alexander de Grote kroonde zichzelf met klimop bij terugkeer van zijn tocht naar Indië. Er zijn veel meer goden en andere mannetjesputters met een klimopkrans.

Klimop komt ook vaak voor in gezelschap van de wijnstok, bij Bacchus, en bij alle gelegenheden waar wijn gedronken wordt. Vroeger hing boven de deur van de herberg een klimoprank of een eikentak. Men beweerde dat klimop de drinker tegen dronkenschap beschermde.

Klimop bevat saponinen. Dat zit ook in zeep. Je kunt klimop gebruiken voor de afwas en zelfs kleding wassen. Het is wel wat bewerkelijker dan afwasmiddel en waspoeder in de supermarkt kopen. Trouwens, in een grijs verleden heb ik mijn haren gewassen met een aftreksel van klimopbladeren. Het sap van de klimop kun je ook opsnuiven. Het is een slijmoplossend middel.

Ger Augustus, vrijwillig tuinman in de Hortus.

www.hortusalkmaar.nl