Macadamia nootjes

Het prachtige weer heeft mij de laatste weken aangezet om veel in de tuin te doen. Na het bouwen van een veranda en wat straatwerk was ik lekker bruin en fit. Toen we dit weekend langs de kant van het meer zaten zei een vriend ‘die Vin is echt helemaal afgetraind’. Nou kan ik wel beamen dat mijn six-pack te zien is maar los van af en toe een circuitje ben ik nog nooit in de sportschool geweest. Door het zware werk ben ik gewoon afgevallen en zodoende zie je er dan meteen gespierder uit. Eigenlijk ben ik bezig met roofbouw, want meer eten heeft bij mij weinig zin omdat je nou eenmaal geboren bent met genen van je voorouders.

Ik probeer veel vetten te eten zoals volle yoghurt, cashew- en macadamia noten om mijn reserves niet aan te spreken. Macadamia’s zijn die wat grotere ronde noten en zitten vol met goede vetten. Zij worden gezien als één van de lekkerste maar ook duurste noten die te koop zijn en groeien voornamelijk in tropische klimaten waar het niet mag vriezen. Omdat ze moeilijk te kraken zijn en de meeste uit Australië komen, zijn ze zo prijzig.

De veranda is voorzien van een glazen dak en glazen schuifwanden wat het een soort kas maakt. In de winter vriest het er (hopelijk) niet wat het een formidabele plek maakt voor een macadamia plant. Toen de vijf zaden – ter grootte van 2.5 cm per stuk – binnenkwamen per post heb ik ze eerst licht gekraakt, daarna 24 uur in lauw water gedompeld en vervolgens in de zaaibakjes geplant. Ze staan nu naast de bananenplant die door de hitte trouwens groeit als kool. Het duurt een aantal weken voordat ze opkomen en over vijf jaar zouden ze macadamia noten moeten geven, hoe gaaf is dat!

 

Vincent Engel is klassiek homeopaat en redacteur van HM.

www.vincentengel.nl